20.9 C
Athens
Wednesday, April 17, 2024
More

    Οι λόγοι για τους οποίους το iPhone X είναι γρηγορότερο του νέου Galaxy Note 9

    Ας μιλήσουμε αντικειμενικά. Λίγοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ξέρουν πως να τρέξουν κάποιο benchmark τεστ ή ακόμη και αν το κάνουν ακόμη λιγότεροι θα μπορέσουν να μεταφράσουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα αυτά.

    Όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μέσα από μια σειρά από τέτοια τεστ το  Tom’s Guide απέδειξε πως το iPhone X παραμένει γρηγορότερο από την νέα ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy Note 9.

    Το παραπάνω δεν θα πρέπει να προξενεί όμως έκπληξη σε κανέναν πλέον. Υπάρχει μια παλιά ιστορία με τον Steve Jobs που ήθελε να τρώει σούσι στο Caffe Macs στα κεντρικά της εταιρείας. Με αφορμή αυτό έφερε στο εστιατόριο της Apple τον καλύτερο σεφ σούσι για αυτό τον σκοπό.

    Το ίδιο έκανε και με τα chips των συσκευών της Apple και πιο συγκεκριμένα του iPhone. Όταν ο ίδιος αντιλήφθηκε ξεκάθαρα ότι το iPhone και τα μελλοντικά προϊόντα της Apple θα χρειαστούν έναν εκ των έσω έναν σχεδιασμένο επεξεργαστή ο Steve Jobs έψαξε και βρήκε τους καλύτερους σχεδιαστές chips στον κόσμο.

    Ας δούμε λίγο την ιστορία πίσω από αυτή την απόφαση.

    Το 2010 η Apple λανσάρει το iPad με τον A4 επεξεργαστή, τον πρώτο system-on-a-chip (SoC) σχεδιασμένο αποκλειστικά από την εταιρεία. Το 2012, η Apple αλλάζει τα δικαιώματα του ARM σχεδιασμού σε δικαιώματα πάνω στο σετ κανόνων ARM και έτσι έχουμε τον Α6 επεξεργαστή όπου η Apple σχεδιάζει πλέον εξολοκλήρου το SoC σύστημα.

    Το 2013 με τον A7 επεξεργαστή η Apple παρουσιάζει τον πρώτο 64-bit mobile επεξεργαστή στον κόσμο. Η κίνηση αυτή ξάφνιασε τους πάντες, από την Qualcomm στην Samsung όλοι έκτοτε προσπάθησαν να φτάσουν την Apple σε αυτό το επίπεδο αλλά ακόμη και εν έτη 2018 δεν το έχουν καταφέρει τελείως.

    Το 2016 η Apple παρουσιάζει τον A10 Fusion επεξεργαστή δείχνοντας πόσο πίσω ήταν οι Samsung Exynos 8895 και Qualcomm Snapdragon 835 με τους οποίους ερχόταν το Galaxy S8.

    Τόσο τα chip της Samsung όσο και της Qualcomm έδιναν καλύτερες αποδόσεις από τον Α10 Fusion επεξεργαστή της Apple στις εργασίες πολλαπλών πυρήνων ΑΛΛΑ το Galaxy S8 είχε 4 πυρήνες υψηλών επιδόσεων και 4 πυρήνες υψηλών αποδόσεων σύνολο δηλαδή 8 για να καταφέρει να ξεπεράσει ελάχιστα το iPhone 7 που είχε 2 πυρήνες υψηλών επιδόσεων και 2 πυρήνες υψηλών αποδόσεων σύνολο δηλαδή 4, τους μισούς δηλαδή από την τότε ναυαρχίδα της Samsung.

    Μάλιστα οι πυρήνες αποδόσεων της Samsung δεν ήταν καν τόσο αποδοτικοί όσο αυτοί της Apple!!

    Ας δούμε ένα παράδειγμα για να το κάνουμε πιο κατανοητό όλο αυτό.

    Εχουμε 4 άτομα σε μια οικογένεια αλλά μόνο το ένα έχει δίπλωμα οδήγησης. Σίγουρα όλοι μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι γρήγορα αλλά όχι σε ότι έχει να κάνει με εξωτερικές δουλειές που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για αυτό τον σκοπό. Το ίδιο ισχύει και στους επεξεργαστές. Αν μισές από τις εργασίες ενός επεξεργαστή είναι σειριακές και οι άλλες μισές παράλληλες, ένα chip μπορεί να έχει άπειρους πυρήνες να χρησιμοποιήσει αλλά αν αυτοί μπλοκάρουν στο ένα μισό τότε δεν μπορούν να βοηθήσουν καθόλου στο άλλο μισό.

    Οι περισσότεροι πυρήνες λοιπόν δεν σημαίνουν τα πάντα και όχι για όλες τις δουλειές.

    Η Apple από νωρίς αντλήθηκε την αξία του επεξεργαστή να αποδίδει σε σειριακές εργασίες και αυτό πλέον φαίνεται. Για την διεπαφή ή τις διεργασίες – εναλλαγές του χρήστη αν το παραπάνω δεν γίνει σωστά οδηγεί σε συνωστισμούς σε όλο το σύστημα. Και αυτό δεν θα βελτιωθεί με το πόσο γρήγορο μπορεί να γίνει εναλλαγή πυρήνων μέσα στην συσκευή από τους πυρήνες αποδόσεων στους πυρήνες επιδόσεων και πίσω.

    Αν η εμπειρία του χρήστη δίνει μια αργή αίσθηση τότε το ίδιο το smartphone δίνει την αίσθηση της αργής συσκευής.

    Με άλλα λόγια λοιπόν δεν αποτελεί κανέναν μυστήριο γιατί τα iPhone τόσα χρόνια δεν γνωρίζουν την λέξη lag και κόλλημα στις εναλλαγές της διεπαφής τους σε αντίθεση με τις Android συσκευές. Η επένδυση της Apple στην επεξεργασία σειριακών εντολών που είναι μη παράλληλες είναι η βασική αιτία για αυτό.

    Το 2017 η Apple με τον A11 Bionic επεξεργαστή έκανε τους πυρήνες επιδόσεων ακόμη πιο γρήγορους και μάλιστα κατάφερε να κάνει όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή σε συγκεκριμένες στιγμές να δουλεύουν ως ένας και αυτό ήταν ακόμη ένα τεράστιο βήμα στον χώρο αυτό. Η neural μηχανή που τοποθετήθηκε επίσης σε αυτό το επίπεδο και στην οποία η Apple δούλευε για τρία ολόκληρα χρόνια έκανε τον επεξεργαστή μοναδικό από κάθε άποψη.

    Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζει και γεγονός πως η Apple δεν πουλάει τα chipsets της και έτσι δεν λειτουργεί ως ένας silicon πωλητής. Δεν την ενδιαφέρουν οι απαιτήσεις του marketing, οι τιμές των επεξεργαστών, ο ανταγωνισμός στον χώρο αυτό και πολλά ακόμη.

    Οι ομάδες της Apple στον χώρο αυτό δεν έχουν κανέναν περιορισμό και ο στόχος τους είναι αποκλειστικά να κάνουν το iOS και τις iOS εφαρμογές να τρέξουν γρηγορότερα από οτιδήποτε άλλο.

    Μάλιστα για κάποιον που είναι στην βιομηχανία αυτή το γεγονός πως δεν υπάρχουν περιορισμοί και απαιτήσεις πέρα από τον παραπάνω στόχο κάνουν την δουλειά αυτή στην Apple έναν μικρό παράδεισο. Έτσι λοιπόν η Apple με την πάροδο των χρόνων έχει καταφέρει και σχετικά εύκολα να προσελκύσει σημαντικούς μηχανικούς και ερευνητές στον χώρο του σχεδιασμού των επεξεργαστών.

    Η δουλειά αυτών των ανθρώπων φάνηκε ξεκάθαρα με την παρουσίαση του Α7 επεξεργαστή. Οι φήμες πως η Apple θα παρουσίαζε τον πρώτο 64-bit επεξεργαστή ήταν εκεί αλλά ελάχιστοι τις πίστευαν. Ο ανταγωνισμός είχε μείνει στους 32-bit επεξεργαστές και δεν έδειχνε σημάδια για ένα άλμα εξέλιξης.

    Το iPhone 5s όμως παρουσιάστηκε, ο A7 επεξεργαστής ήταν γεγονός και ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα για την βιομηχανία των mobile επεξεργαστών.

    Η Apple έκτοτε άφησε τον ανταγωνισμό στην κυριολεξία να κυνηγάει να την φτάσει.

    Η Apple έχει πλέον χτίσει μια μοναδική ομάδα και προσπαθεί το λογισμικό με το hardware να είναι άριστα συνδεδεμένα μαζί έτσι ώστε να δίνουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον καταναλωτή. Η εξέλιξη μάλιστα στην Apple έχει έρθει με τις υπηρεσίες της από την μία και από τον σχεδιασμό και νέων chip και μικροεπεξεργαστών από την άλλη.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως τα χαρακτηριστικά και τα benchmarks δεν μετράνε τόσο όσο η εμπειρία του ίδιου του χρήστη με την συσκευή. Εκεί πόνταρε η Apple από την αρχή, εκεί επένδυσε και πλέον βλέπουμε ή καλύτερα απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων της καθημερινά.

    Η Apple με τον Α11 επεξεργαστή της μάλιστα παρουσίασε και τον πρώτο custom GPU. Ο επεξεργαστής αυτός γραφικών μπορεί άνετα να χειριστεί αποδοτικά πολλές εργασίες δίνοντας παράλληλα τον χώρο και για την στιγμή που θα υπάρξει στο σύστημα κάτι πιο απαιτητικό. Φανταστείτε έναν αυτοκινητόδρομο με 8 λωρίδες που βοηθάει ώστε η κίνηση να γίνεται πιο ομαλά αλλά που και πάντα υπάρχει χώρος ώστε μια Ferrari να αναπτύξει την μέγιστη ταχύτητα της χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Εν κατακλείδι λοιπόν η Apple με τον σχεδιασμό των δικών της chips στους επεξεργαστές έχει φέρει μια μοναδική αρμονία σε λογισμικό και hardware και κάθε χρόνο με την A σειρά της δείχνει πως οι αποδόσεις μπορούν να δέσουν με τις επιδόσεις μιας συσκευής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα αυτά την στιγμή που η εταιρεία σχεδιάζει και ενσωματώνει πλέον και δικούς της μικροεπεξεργαστές στην γκάμα των συσκευών της για ακόμη πιο έξυπνη διαχείριση των συστημάτων τους.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles