Ούτε ο Steve Jobs δεν είχε αντιληφθεί το πόσο μεγάλο θα γινόταν το App Store

678

Τον περασμένο μήνα είχαμε την 10η επέτειο του App Store με την Apple να γιορτάζει αυτό το γεγονός αναδεικνύοντας όπως σας ενημερώσαμε για μια σειρά από ρεκόρ που σημείωσε αυτό το ψηφιακό κατάστημα της εταιρείας. Σήμερα η The Wall Street Journal κοινοποίησε μια συνέντευξη από τον Αύγουστο του 2008 με τον Steve Jobs όπου ο ίδιος μιλάει για το πως πίστευε πως θα πάει το App Store καθώς και για πολλά ακόμη.

Η The Wall Street Journal κοινοποίησε τόσο τον ήχο όσο και το κείμενο αυτής της συνέντευξης μαζί με το The Information, για πρώτη φορά. Η συνέντευξη αυτή έγινε στις 7 Αυγούστου του 2008 σχεδόν ένα μήνα μετά από το επίσημο λανσάρισμα του App Store.

Αρχικα ο Jobs έκανε ένα παραλληλισμό του App Store για το iPhone με αυτόν του iTunes για το iPod αναφέροντας πως θα φέρει έναν νέο τρόπο αναβάθμισης της συσκευής με περιεχόμενο του Internet.

“O τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως το App Store στο iPhone είναι ότι το iTunes στο iPod. Όπως και στην περίπτωση του iPod έτσι και εδώ αναβαθμίζουμε την συσκευή με μια Internet υπηρεσία που θα φέρει περιεχόμενο σε αυτή. Μια υπηρεσία που θα φέρει περιεχόμενο απευθείας στο τηλέφωνο. Στην περίπτωση του iTunes φέραμε μουσικό περιεχόμενο στο τηλέφωνο και τώρα φέρνουμε και τις εφαρμογές σε αυτό. Πιστεύουμε πως είναι η ίδια ακριβώς στρατηγική με το iPod. Μπορούμε αυτόματα να αναβαθμίζουμε τις εφαρμογές χωρίς την χρήση κάποιου PC.”

O Jobs ρωτήθηκε πόσες περίπου νέες εφαρμογές εμφανίζονται στο App Store κάθε μέρα με τον ίδιο να αναφέρει πως το ποσοστό αυτό ήταν περί τις 50 νέες εφαρμογές καθημερινά. Σίγουρα αυτός ο αριθμός φαντάζει πολύ μικρός μερικά χρόνια μετά και φτάνοντας στο σήμερα.

“Εχουμε μερικές τάσεις σε τι ανεβάζουμε στο App Store. Για παράδειγμα δεν δεχόμαστε πορνογραφικό περιεχόμενο σαφώς και επίσης υπάρχουν και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα είχαμε μια ωραία εφαρμογή που εμφάνιζε την βαθμολογία του Rotten Tomatoes για τις ταινίες. Η Fox στην οποία ανήκει το Rotten Tomatoes μας είπε πως οι προγραμματιστές της εφαρμογής αυτής δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν έπρεπε να επικοινωνήσουμε με τους προγραμματιστές της εφαρμογής αυτής και να τους αναφέρουμε πως θα κατεβάζαμε την εφαρμογή τους αυτή από το App Store. Πρέπει να κατεβάζουμε τις εφαρμογές μέχρι αυτές να είναι συμβατές με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων”

Ο Jobs επίσης ανέφερε πως τις πρώτες 30 μέρες του App Store οι χρήστες ήδη είχαν κατεβάσει περισσότερες από 60 εκατομμύρια εφαρμογές. Σήμερα προς σύγκριση έχουμε φτάσει στις 180 δις λήψεων εφαρμογών!!

Ο Jobs είχε αναφέρει τότε:

“Δεν περιμέναμε να γίνει τόσο μεγάλο. Η mobile βιομηχανία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε η βιομηχανία των υπολογιστών. 60 εκατομμύρια λήψεις εφαρμογών τις πρώτες 30 μέρες. Πραγματικά είναι κάτι εντυπωσιακό!!”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κομμάτι της συνέντευξης όπου ο Jobs μιλάει για το μέλλον του App Store. Ο ίδιος εξηγεί πως ίσως μια μέρα το App Store θα αποτελέσει ένα κατάστημα του 1 δις δολαρίων. Τον περασμένο μήνα η Apple ανέφερε πως μέσω του App Store οι προγραμματιστές έλαβαν 100 δις δολάρια!!

“Ποιος ξέρει πόσο μεγάλο θα γίνει; Ίσως κάποια μέρα φτάσει το $1 δις δολάρια και αυτό θα είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Σίγουρα τα δείγματα που μας δείχνει αυτές τις πρώτες 30 μέρες είναι κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για όλους μας”

Στην συνέχει αναφέρθηκε και στις εφαρμογές που είχε τότε εγκαταστήσει στο iPhone του.

MR. WINGFIELD: Ποιε εφαρμογές τρίτων έχεις στο iPhone σου; 

MR. JOBS: Αγόρασα κάποια παιχνίδια. Επίσης το Yelp μου αρέσει το Yelp. Αγόρασα και το Mandarin. Γνωρίζει το Mandarin Phrase; Την έχεις δει αυτή την εφαρμογή; 

MR. WINGFIELD: Όχι.

MR. JOBS: Είναι μια πολύ καλή εφαρμογή. Είναι ουσιαστικά ένα Mandarin ηχητικό βιβλίο με εκφράσεις. Έχω επίσης την εφαρμογή των New York Times. Η The Wall Street Journal δεν έχει ακόμη κάποια εφαρμογή. [Γέλια] έχω ακόμη την Epocrates και την Anatomy. Έχεις δει την Anatomy, σωστά;

MR. WINGFIELD: Ναι αυτή είναι με όλες τις όμορφες και χρωματιστές απεικονίσεις

MR. JOBS: Ναι το βιβλίο τους είναι το αγαπημένο μου. Επίσης έχω τις εφαρμογές των Facebook, Units, Sudoku. Έχω εγκαταστήσει ένα υπέροχο Sudoku παιχνίδι στο οποίο είμαι ιδιαίτερα καλός. Η εφαρμογή της Facebook είναι επίσης ωραία και πολλοί χρήστες μας την χρησιμοποιούν. 

Ο Jobs ολοκλήρωσε αυτή την συνέντευξη αναφέροντας:

“Νομίζω πως πολλοί άνθρωποι, και είμαι ένας από αυτούς, που πιστεύουν πως οι mobile συσκευές θα είναι κάτι πολύ σοβαρό στο μέλλον γιατί είναι πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ήδη. Οι mobile συσκευές είναι μαζί σου όλη την ώρα και υπάρχουν και υπηρεσίες που όταν ενσωματωθούν θα δώσουν μια διαφορετική εντελώς διάσταση.”