Στο CES 2018 οι κατασκευαστές περιμένουν το επόμενο βήμα από την Apple

680

To ετήσιο Cosumer Electronics Show στο Las Vegas κάθε Γενάρη μπορεί να θεωρηθεί ως η καλύτερη τεχνολογική πρόβλεψη για κάθε έτος. Το CES 2018 λοιπόν φτάνει στο τέλος του σήμερα και χιλιάδες εταιρείες μας παρουσιάσαν πως οραματίζονται το μέλλον αυτής της βιομηχανίας.

Όπως ίσως γνωρίζετε η Apple ποτέ δεν δίνει το παρών στο CES αλλά κάθε χρόνο έχει απίστευτη επιρροή στα προϊόντα που παρουσιάζονται.

Φέτος υπήρχε μια έντονη ανυπομονησία στον αέρα μιας και πολλοί έκθετες έδειχναν να περιμένουν την Apple…

Η Apple είχε μια πολυάσχολη 2017 χρονιά ανακοινώνοντας μια σειρά από νέα προϊόντα αλλά και πολύ καλές αναβαθμίσεις σε γραμμές που ήδη έχει. Το 2017 λοιπόν ήταν η χρονιά των υποσχέσεων και έτσι εύλογα το 2018 θα μας παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα αυτών.

Το φετινό CES έφτασε σε μια χρονική περίοδο φέτος όπου τα νεότερα προϊόντα και υπηρεσίες της Apple δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χέρια των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές αξεσουάρ δεν επενδύουν σε παλαιότερες τεχνολογίας.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω τόσο το HomePod έξυπνο ηχείο όσο και το AirPower mat ασύρματης φόρτισης της Apple αν και παρουσιάστηκαν το 2017 κανένα δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά ακόμη. Μάλιστα με το HomePod η Apple αναγκάστηκε να καθυστερήσει και την AirPlay 2 υπηρεσία της για το streaming του ήχου.

Οι κατασκευαστές τρίτων περιμένουν την ανταπόκριση του κοινού στα παραπάνω έτσι ώστε να φέρουν τα αντίστοιχα αξεσουάρ στην αγορά.

Αυτό που είδαμε φέτος από πολλούς κατασκευαστές είναι να φέρνουν υποστήριξη για τα Amazon Alexa και Google Assistant αλλά οι υλοποιήσεις να μην είναι ακόμη αρμονικές. Αυτοί που ανακοίνωσαν υποστήριξη του AirPlay 2 το έκαναν με απίστευτη προσοχή χωρίς να προσφέρουν πληροφορίες αναλυτικές για αυτό ή να δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα. Επίσης στο σύνολο τους μεγάλοι κατασκευαστές αξεσουάρ απέφυγαν να δείξουν πολλές ασύρματες λύσεις φόρτισης αφήνοντας έδαφος σε μικρότερες εταιρείες να το κάνουν μιας και αυτές δεν υπολογίζουν τόσο ένα τέτοιο ρίσκο.

Επίσης είδαμε συσκευές που υποστηρίζουν το HomeKit πρωτόκολλο της Apple να κυριαρχούν ως κατηγορία στο CES 2018. Οι κατασκευαστές αυτοί όμως δεν κρύβουν μια δυσαρέσκεια με την πρόοδο που έχει κάνει η Apple με αυτή της την πλατφόρμα. Αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πως η χρηστικότητα ενός Homekit προϊόντος θα αναπτυχθεί μόλις η Apple αποφασίσει να αναβαθμίσει το HomeKit.

Στο Mac στρατόπεδο τόσο επαγγελματίες χρήστες όσο και κατασκευαστές hardware αναμένουν το νέο Mac Pro της Apple καθώς και τις νέες οθόνες που υποσχέθηκε μέσα στο 2017. Η Apple παρά και την έλευση του iMac Pro δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις άλλες 2 επαγγελματικές λύσεις που θα φέρει και έτσι κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα δούμε τα πολυαναμενόμενα Mac Pro και την External Οθόνη της.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που οι κατασκευαστές παρουσιάσαν μόνο εξωτερικούς δίσκους και αντάπτορες για την Pro γραμμή της Apple.

Επίσης η παρουσία του CarPlay στο φετινό CES ουσιαστικά αφορούσε μόλις μια νέα μονάδα από την Alpine και τίποτα περισσότερο.

Η χρονιά φέτος βέβαια έχει να κάνει και με την αγορά του VR και AR. Αν και είδαμε αρκετές ενδιαφέρον προτάσεις στο φετινό CES 2018 για τον κόσμο της επαυξημένης και ψηφιακής πραγματικότητας ελάχιστη συζήτηση υπήρξε για το ARKit της Apple.

Δεν είναι ψέμα να πούμε πως η Apple και παρά τις υποσχέσεις του Tim Cook για την AR πραγματικότητα δεν έχει προσφέρει πολλές και χρηστικές οδηγίες στους προγραμματιστές της για αυτή την νέα ARKit πλατφόρμα της.

Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πως πολλοί είναι εκείνοι πως περιμένουν το επόμενο βήμα από την Apple. Όχι ούτε η καταναλωτές ούτε οι κατασκευαστές ξέχασαν την Apple στο φετινό CES 2018 – όλοι τους όμως με τον ένα ή άλλο τρόπο έδειξαν μια ανυπομονησία ίσως και κάποιο εκνευρισμό για τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε μια σειρά κατηγοριών και υπηρεσιών.