23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Γιατί η Apple δεν πρόσθεσε απομακρυσμένη ασύρματη φόρτιση στο iPhone

    Πίσω στον χρόνο όταν οι πρώτοι Android κατασκευαστές ξεκίνησαν να ενσωματώνουν μια ασύρματη φόρτιση στα smartphones τους και η Apple πεισματικά δεν το έκανε μια δημοφιλή θεωρία ήθελε την εταιρεία να εστιάζει όλες τις προσπάθειες της στην απομακρυσμένη ασύρματη φόρτιση. Η Apple όπως είδαμε όμως τελικά με την έλευση των iPhone X και iPhone 8/8 Plus παρουσίασε την ίδια Qi φόρτιση με τους ανταγωνιστές της.

    Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν αυτή η Qi φόρτιση απαιτεί η συσκευή να είναι πάρα πολύ κοντά στην επιφάνεια και προσφέρει περιορισμένη για αυτό τον σκοπό χρηστικότητα. Σίγουρα το να ακουμπάει κάποιος το iPhone 8 Plus του ή το iPhone X στην επιφάνεια του ασύρματου Dock και η συσκευή αυτόματα να φορτίζει είναι κάτι λειτουργικό μιας και δεν χρειάζεται να αναλωθεί χρόνος στο ψάξιμο και τοποθέτηση του lighting καλωδίου. Πάρα αυτά όμως καλώδια υπάρχουν κανονικά για το ίδιο το Dock οπότε ο όρος ασύρματη φόρτιση είναι περιορισμένος.

    Η ασύρματη φόρτιση από απόσταση ή RF φόρτιση έχει παρουσιαστεί από εταιρείες όπως η Energous και σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενη μιας και επιτρέπει στις συσκευές να φορτίζουν οπουδήποτε στον ίδιο χώρο που είναι και ο φορτιστής;

    Γιατί η Apple λοιπόν δεν περίμενε να ωριμάσει λίγο ακόμη αυτή η τεχνολογία και να την εφαρμόσει στις συσκευές της;

    Με την Energous και την Powercast να λαμβάνουν την FCC πιστοποίηση για την ασύρματη φόρτιση από απόσταση θα μπορούσαμε και αν η Apple υιοθετούσε κάτι τέτοιο να μιλάμε για μια πρωτόγνωρη εμπειρία φόρτισης.

    Σίγουρα η Apple κάνει προσεκτικά βήματα κάθε φορά και αυτό το όραμα μάλλον θα καθυστέρηση αρκετά να υλοποιηθεί όχι μόνο από την Apple, που αν ήθελε μέσα σε μια μέρα θα το έκανε mainstream, αλλά και από άλλους κατασκευαστές smartphones.

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και ότι έχει να κάνει με τον όρο απόσταση.

    Υπάρχουν δύο ειδών RF ασύρματα φορτία – τα κοντινής και απομακρυσμένης απόστασης. Αυτό που θα θέλαμε όλοι μας φυσικά είναι RF απομακρυσμένης απόστασης και όχι κοντινής. Τόσο η Energous όσο και η Powercast έχουν πάρει πιστοποίηση για την κοντινή ασύρματη φόρτιση.

    Εύλογα λοιπόν κάποιος θα ρωτήσει ποια είναι εκείνη η απόσταση που ορίζει τον όρο απομακρυσμένη σε αυτή την τεχνολογία. Η απάντηση είναι σχεδόν αδύνατη αυτή την στιγμή μιας και οι ίδιοι οι επιστήμονες διαφωνούν δίνοντας διαφορετικές ερμηνείες ο καθένας.

    Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που δημιουργεί και αυτό σύγχυση είναι οι περιορισμοί στην ισχύ.

    Σύμφωνα με το FCC – Federal Communications Commission (FCC) υπάρχει περιορισμός για λόγους ασφαλείας στην ισχύ που μπορεί να εξάγει ένας πομπός RF στον χώρο και αυτός είναι μόλις το 1 Watt. Για να μπορέσουν να δεχτούν ισχύ περισσότερες συσκευές διαφοροποιείται η κεραία του πομπού έτσι ώστε να μεταδίδει σε τέσσερα σημεία ταυτόχρονα το 1 Watt αυτό με 6dBi. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι μόνο σύμφωνο με την επιτροπή αυτή.

    Τονίζουμε πως επειδή έχουμε μετάδοση σε 4 σημεία δεν σημαίνει πως έχουμε 4 Watt διαθέσιμα αλλά 1 Watt και μάλιστα η απόδοση δεν είναι 100% μιας και έχουμε απώλειες ακόμη και δίπλα στον πομπό μετάδοσης.

    Φυσικά στην απόδοση αυτού του 1 Watt σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσταση από το σημείο μετάδοσης του. Για παράδειγμα λοιπόν και σε μια απόσταση 0.1016 μέτρων τα διαθέσιμα Watt θα είναι μόλις 0.03.

    Με βάση το παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνετε πως αυτή την στιγμή το όραμα της φόρτισης ενός MacBook με αυτή την τεχνολογία σε ένα δωμάτιο ανήκει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    Η Powercast αναφέρει δύο πραγματικότητες για αυτή την τεχνολογία πάρα αυτά. Η μια έχει να κάνει με το τι είναι τεχνολογικά ικανό σήμερα και το άλλο με το τι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και νόμιμο για χρήση.

    Ο Dr. Charles Greene αναφέρει χαρακτηριστικά πάνω σε αυτό:

    “Η τεχνολογία υπάρχει και έχει δυνατότητες. Σε μια εφαρμογή του στρατού καταφέραμε να μεταδώσουμε 5 Watts σε μια αυτόνομη συσκευή που βρισκόταν σε απόσταση 6.5 μέτρα.”

    Αυτό λοιπόν σημαίνει πως τεχνικά ναι κάποιος θα μπορούσε να φορτίσει το iPhone του σε οποιοδήποτε περιοχή του δωματίου. Αυτό όμως δεν θα ήταν νόμιμο και ασφαλές μιας και στο παράδειγμα που αναφέρει παραπάνω ο Dr. Greene δεν υπήρχαν άνθρωποι στον ίδιο χώρο.

    Να αναφέρουμε επίσης πως ο άνθρωπος σε ένα RF πεδίο θα αρχίσει να ζεσταίνει τους ιστούς του δέρματος τους ακριβώς όπως γίνετε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Είναι λογικό λοιπόν γιατί η FCC έχει τόσο αυστηρούς νόμους χρήσης αυτής της τεχνολογίας για το ευρύ κοινό περιορίζοντας την RF φόρτιση για αυτό τον σκοπό μόλις στο 1 Watt.

    Το 1 Watt λοιπόν που είναι η ιδανική απόδοση δίπλα στον πομπό σημαίνει πως όσο κάποιος απομακρύνεται από αυτόν χάνει συνεχώς απόδοση και στο 1 μέτρο μιλάμε πλέον για micro-watts διαθέσιμα.

    Τόσο η Energous όσο και η Powercast έχουν αναφέρει πως δουλεύουν πάνω σε τρόπος βελτίωσης της απόδοσης αυτής αλλά καμία από τις δύο εταιρείες δεν αναφέρει πότε κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό.

    Όχι λοιπόν με αυτή την τεχνολογία στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορέσουμε να φορτίσουμε το iPhone μας πόσο μάλλον ένα MacBook.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι τελείως άχρηστη η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής αρκεί να είναι κάποιος ρεαλιστής. Μέσω λοιπόν μιας RF ασύρματης φόρτισης στην τωρινή μορφή της θα μπορούσε κάποιος εύκολα να φορτίσει ένα σετ ασύρματων ακουστικών, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο ή ένα ποντίκι. Επίσης στην εποχή του Internet of Thing που είμαστε αυτόματα παρόμοιες συσκευές όπως Θεμοστάστες, Συσκευές ανίχνευσης κίνησης ή ακόμη κάμερες ασφαλείας και έξυπνοι διακόπτες μπορούν αν λαμβάνουν μια τέτοια φόρτιση πάνω από όλα με ασφάλεια για τους καταναλωτές προσφέροντας παράλληλα πολύ καλή εργονομία και άνεση στους χρήστες.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles