Ο δημιουργός της “Think Different” καμπάνιας αναφέρει πως η Apple χάνει την προσωπικότητα της…

433

Ο Ken Segall, ο σκηνοθέτης πίσω από την ιστορική Think Different καμπάνια της Apple καθώς και επιστήθιος φίλος του Steve Jobs, πιστεύει πως η Apple χάνει την προσωπικότητα της με το marketing που έχει πλέον υιοθετήσει.

Ο ίδιος πιστεύει πως το να υπάρχει μια ξεκάθαρη προσωπικότητα μιας εταιρείας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας όπου η αγορά των smartphones είναι πλέον πολύ ώριμη ενώ η δυνατότητα μια εταιρεία να ξεχωρίσει μέσω σχεδιασμού και χαρακτηριστικών έχει μειωθεί κατά πολύ.

Σε μια συνέντευξη του στην The Telegraph, αναφέρει πως ο Steve Jobs ήθελε τους καταναλωτές να έχουν μια “λαγνεία” για τα Apple προϊόντα κάτι το οποίο δεν το βλέπει σήμερα από την εταιρεία.

“Σήμερα η Apple κάνει μια διαφορετική καμπάνια για ένα διαφορετικό iPhone κάτι που πίστευα πάντα πως είναι μια χαμένη ευκαιρία. Θα πρέπει να χτίζουν μια προσωπικότητα για το iPhone, κάτι το οποίο οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να είναι μέρος τους γιατί ξεπερνάει απλά ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της συσκευής και είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολυδιάστατο. Αυτή είναι η πραγματική δυσκολία όταν είσαι πλέον σε μια ώριμη αγορά όπου τα διαφορετικά – μοναδικά χαρακτηριστικά για κάθε συσκευή έχουν γίνει ελάχιστα. Πως μπορείς να κάνεις την συσκευή σου να ξεχωρίσει σε μια τέτοια αγορά; Εκεί έρχεται το σωστό marketing”

Τονίζει πως η τωρινή διαφημιστική προσέγγιση στο iPhone εστιάζει πάρα πολύ στα χαρακτηριστικά της συσκευής. Έτσι λοιπόν δεν δημιουργεί ένα συναίσθημα με την μπράντα και αυτό δεν είναι αποδοτικό.

“Ο Steve είχε στο μυαλό του πως αν οι άνθρωποι έχουν έναν βαθύ και γεμάτο συναίσθημα σύνδεσμο με την Apple τότε δεν θα εγκατέλειπαν την εταιρεία και τις προσπάθειες της ακόμη και αν έκανε κάτι λάθος σε οποιοδήποτε επίπεδο των ενεργειών της. Είχε δημιουργήσει στο μυαλό του αυτό που ονόμαζε “τράπεζα της μπράντας” και έλεγε πως κάθε εταιρεία έχει έναν λογαριασμό σε αυτή. Ότι καλό γίνεται από μια εταιρεία προστίθεται σε αυτή την τράπεζα και χρειάζεσαι έναν καλό λογαριασμό σε αυτή έτσι ώστε να είσαι βέβαιος πως θα αντέξεις όταν κάτι άσχημο συμβεί που δεν έχεις υπολογίσει στην εταιρεία σου.”

Σύμφωνα με τον Segall ο Tim Cook παίζει εκ του ασφαλούς σε ότι έχει να κάνει με το marketing της Apple. Πάρα αυτά τονίζει πως πιστεύει πως η Apple παραμένει καινοτόμα στον τομέα των συσκευών που παρουσιάζει κάθε χρόνο και πως η μη “λογική” αγάπη και πάθος του κόσμου για την εταιρεία συνεχίζει ακόμη και σήμερα.