Η Apple περίμενε περισσότερα από τις πωλήσεις του iPhone X τελικά; Μάλλον ναι…..

1039

Πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple υπήρχαν πολλές θεωρίες πως οι πωλήσεις του iPhone θα σημειώναν σημαντική πτώση.

Πιο συγκεκριμένα για εβδομάδες παρουσιαζόταν πως το iPhone X δεν θα είχε τελικά τις πωλήσεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί από αναλυτές αλλά και την ίδια την Apple.

Στην αρχή όλοι πιστεύανε πως το iPhone X με την αλλαγή σχεδιασμού του θα οδηγούσε σε μια δραματική αύξηση των πωλήσεων του iPhone παρόμοια με αυτή που είδαμε με την έλευση του iPhone 6 στην αγορά – του πρώτου iPhone με μια μεγαλύτερη οθόνη.

To παραπάνω δεν κράτησε πολύ μιας και υπήρξαν πολλές αναφορές πως η Apple δεν σημειώνει πολλές πωλήσεις με το iPhone X.

Αρχικά λοιπόν και πίσω τον Ιανουάριο ο αναλυτής Ming-Chi Kuo έκανε λόγο για πωλήσεις του iPhone X μικρότερες από ότι περίμενε η Apple. Εν συνεχεία ακολούθησε το Nikkei όπου και ανέφερε ότι η Apple κατεβάζει και μειώνει στην μέση τους στόχους της για τις πωλήσεις του iPhone X στην αγορά.

Εν συνεχεία οι άλλοι αναλυτές ο ένας μετά τον άλλο και με μια φωνή ανέφεραν πολλές φορές και με βάση πηγών τους στην παραγωγική αλυσίδα της Apple πως το iPhone X μετά την περίοδο των εορτών σημείωνε χαμηλές πωλήσεις σε σχέση με αυτό που περίμενε η Apple από την ναυαρχίδα της αυτή.

Ο πανικός γρήγορα μεταφέρθηκε στους επενδυτές της Apple και από εκεί στην ίδια την τιμή της μετοχής της εταιρείας που σημείωσε σημαντική πτώση.

Την Τρίτη όμως η Apple παρουσίασε ακόμη ένα οικονομικό τρίμηνο με ρεκόρ κερδών και τις πωλήσεις των iPhone να σημειώνουν αύξηση.

Για το iPhone X συγκεκριμένα ο Tim Cook ανέφερε πως ήταν πρώτο σε πωλήσεις κάθε εβδομάδα του οικονομικού αυτού τριμήνου.

Πάρα αυτά μια προσεχτική ματιά στους αριθμούς δείχνει πως οι δύο ιστορίες δεν διαφέρουν μάλλον τόσο τελικά μεταξύ τους.

Μπορεί ο τζίρος λοιπόν της Apple να σημείωσε μια ετήσια αύξηση εντυπωσιακή και της τάξης του 14% οι iPhone πωλήσεις όμως επέφεραν μόλις το 3% αυτού.

Σίγουρα το παραπάνω είναι θετικό για την σειρά του iPhone αν αναλογιστούμε πως ναι είχαμε μια αύξηση του 3% την στιγμή που η αγορά των smartphones στον παγκόσμιο χάρτη συρρικνώνεται και σημειώνει πτώση. Πάρα αυτά όμως η αύξηση αυτή δεν είναι αυτή που θα μπορούσε κάποιος να την συγκρίνει και να την παρομοιάσει με την αντίστοιχη που είχαμε με την έλευση του iPhone 6 στην αγορά.

Με το iPhone 6 λοιπόν είχαμε μια μεγάλη ζήτηση για iPhones με μεγαλύτερες οθόνες. Όταν τελικά η Apple έκανε την κίνηση πολλοί καταναλωτές που είχαν πάει στα Android phablets επέστρεψαν πίσω στην Apple ενώ άλλοι που παρέμειναν με παλαιότερα iPhones τελικά πήραν την απόφαση να κάνουν την αναβάθμιση αυτή.

Η Apple ίσως περίμενε κάτι αντίστοιχο και ένα παρόμοιο φαινόμενο με την έλευση του iPhone X. Οι Android κατασκευαστές είχαν πάει σε σχεδιασμούς χωρίς bezel με την Apple να παραμένει στον σχεδιασμό με πλαίσια για πολύ καιρό. Η αλλαγή με το iPhone X λοιπόν θα ξεκινούσε ένα νέο κύκλο εντυπωσιακών πωλήσεων την στιγμή μάλιστα που η Apple έφερε και νέες τεχνολογίες σε αυτό όπως το Face ID.

Μάλλον όχι….. Και αυτό γιατί οι δύο περιπτώσεις έχουν κοινά αλλά δεν είναι ίδιες και αυτό φάνηκε και στην ενδυνάμωση των πωλήσεων του iPhone τότε και τώρα.

Εν κατακλείδι λοιπόν οι αναλυτές περίμεναν αρχικά και με βάση την ιστορία του iPhone 6 μια τεράστια προώθηση στις πωλήσεις του iPhone με το iPhone X και τελικά η Apple παρέδωσε μια μικρότερη προώθηση.

Επίσης να μην ξεχνάμε πως ο Tim Cook δεν ανέφερε τίποτα για τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus που σίγουρα βοήθησαν πάρα πολύ τις πωλήσεις του iPhone αλλά και με βάση τα παραπάνω προτίμησε να δώσει τα εύσημα στο iPhone X.

Έτσι λοιπόν το iPhone X σίγουρα σημείωσε καλές πωλήσεις αλλά το θέμα είναι αν η Apple τελικά πούλησε λιγότερα iPhone X από ότι είχε η ίδια υπολογίσει. Τελικά όντως ζήτησε από τους προμηθευτές της να μειώσουν την παραγωγή των εξαρτημάτων για αυτή την συσκευή.

Πιστεύουμε πως όντως οι πωλήσεις δεν ήταν αυτές που πραγματικά ήθελε η Apple. Ο Cook έμμεσα το δήλωσε αυτό αναφέροντας:

“Νομίζω πως αυτό είναι σαν ένα από αυτά όπου η ομάδα σου στο Super Bowl έχει κερδίσει αλλά εσύ θα ήθελες να το έχει κάνει με μερικούς πόντους ακόμη. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια μεγάλη νίκη και ως έτσι την βλέπουμε. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανος για το iPhone X”

Με το iPhone X λοιπόν η Apple κατάφερε να κερδίσει αλλά μάλλον όχι με όσο πραγματικά θα ήθελε….

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!
« Παλαιότερες ειδήσειςΠως το iPhone επηρέασε και ενέπνευσε την δημιουργία του HUD του Iron Man
Νεότερες ειδήσεις »To Apple Watch εκ νέου σώζει την ζωή ανθρώπου
O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 8 Plus ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.