Το μεγάλο πρόβλημα του A.I της Google και του Assistant είναι η ίδια η εταιρεία….

814

Φανταστικό A.I, μηδαμινή προσπάθεια να αναδειχθεί η ευθύνη καθώς και η ηθική αλλά και τα ερωτηματικά που γεννιούνται στο κομμάτι της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Η Google την εβδομάδα που μας πέρασε αντικειμενικά είχε ένα φανταστικό Keynote κατά το ετήσιο IO συνέδριο της. Αυτό που κάνει η εταιρεία στο κομμάτι της επαυξημένης πραγματικότητας, στους Χάρτες, στην ψηφιακή βοηθό της Assistant και σε πολλά ακόμη είναι δείγματα μιας επόμενης γενιάς.

Είναι πράγματα που θα πρέπει να κρατάνε άυπνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple τα οποία θα πρέπει να σκέφτονται τι πρέπει να αλλάξουν για να καταφέρουν να φτάσουν την Google σε αυτό το σημείο….. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό!!!

Σίγουρα στην κεντρική παρουσίαση της Google υπήρχε ένα σημείο που ξεχώρισε. Μια ψηφιακή βοηθός που μπορεί να συνομιλεί αλλά να υποκρίνεται άριστα πως είναι…άνθρωπος.

Από άποψη τεχνολογία ήταν κάτι φανταστικό πραγματικά φανταστικό. Αλλά εμφανώς ήταν και ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η Google αναφέρει τον όρο AI ξανά και ξανά. Είναι μια λέξη για την οποία πραγματικά γίνεται πολύ μεγάλο buzz από όλους. Μάλιστα κατά την παρουσίαση της η εταιρεία την ανέφερε τόσες πολλές φορές λες και θα ξεχνούσαμε πως χρησιμοποιήσουν μια τέτοια τεχνολογία.

Αυτό που όμως δεν ανέφερε η Google ήταν η ευθύνη της απέναντι σε όλο αυτό τον καταιγισμό της τεχνητής νοημοσύνης – ΑΙ. Αυτό επίσης που παρέλειψαν να αναφέρουν ήταν και η ιδιωτικότητα.

Σε μια εποχή που το Facebook αντιμετώπισε ένα τεράστιο σκάνδαλο για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, την στιγμή που οι χρήστες online υπηρεσιών ξυπνάνε πλέον και αναρωτιούνται πως τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται από τρίτους για μια εταιρεία να μην αναφέρει τους όρους ευθύνη και ιδιωτικότητα χρηστών/προστασία προσωπικών δεδομένων σε μια τέτοια παρουσίαση είναι ΑΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ. Είναι κάτι πολύ άσχημο πραγματικά.

Αν η Google λοιπόν μας παρουσιάζει μια τόσο βαθιά γνώση για εμάς τους ίδιους και μπορεί να μέσω της τεχνολογίας να δημιουργεί emails για εμάς, να κάνει κλήσεις για εμάς και με άλλα λόγια να ενεργεί ως σαν να ήμασταν εμείς και μάλιστα τόσο εμφατικά θα πρέπει να αναγνώριση και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας μας.

Η προστασία του χρήστη και των δεδομένων του θα πρέπει να αναφέρονται το ίδιο συχνά όσο η λέξη AI αν όχι περισσότερο. Και αυτό όχι μόνο για το δικό μας το καλό αλλά και για το καλό της ίδιας της Google.

Αυτή την στιγμή η Google σε ένα νορμάλ σκεπτόμενο άνθρωπο προκαλεί πραγματικά τρόμο!!!

“Η Google Duplex τεχνολογία έχει χτιστεί έτσι ώστε να ακούγεται απόλυτα φυσική και να κάνει την συνομιλία πολύ άνετη. Είναι σημαντικό για εμάς οι χρήστες και οι εταιρείες να έχουν μια πολύ καλή εμπειρία με αυτή την τεχνολογία. Θα κάνουμε πειράματα με την σωστή προσέγγιση σε πολλά θέματα τους επόμενους μήνες για να υπάρχει πλήρη διαφάνεια προς όλους τους συμβαλλόμενους σε αυτή”

Θα κάνουν πειράματα τους επόμενους μήνες; Αυτό είναι λάθος και το πρώτο που θα έπρεπε η εταιρεία να λύση είναι η ιδιωτικότητα και η ηθική.

Ας δούμε για λίγο και το παράδειγμα της Apple προς μέτρο σύγκρισης….

Η Apple παρουσιάσει μια AI τεχνολογία που την ονόμασε Face ID. Η εταιρεία έχει μια ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ασφάλειας δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών. Η ομάδα αυτή συμμετείχε από την αρχή της δημιουργίας του Face ID αναγνωρίζοντας πιθανά προβλήματα που θα αφορούσαν τους χρήστες και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Αν η Apple δεν αισθανόταν άνετα σε αυτό το κομμάτι δεν θα έδινε σε κυκλοφορία αυτή την τεχνολογία.

Αυτό σημαίνει ευθύνη τόσο για εσένα ως εταιρεία όσο και για τους ίδιους τους χρήστες των συσκευών και των τεχνολογιών σου.

Δείτε τώρα το Demo της Google. Το Google Assistant δεν αναφέρει τι είναι και δεν συστήνεται. Αντί αυτού κάνει ακριβώς το αντίθετο και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να περάσει πως στην γραμμή βρίσκεται ένας άνθρωπος που μιλάει. Αυτό από μόνο του παρουσιάζει ένα μεγάλο θέμα ηθικής για το οποίο η Google δεν ασχολείται καν!!!

Τονίζουμε εκ νέου πως η τεχνολογία αυτή έχει πολλά θετικά και θα μπορέσει να βοηθήσει κόσμο σίγουρα. Αλλά υπάρχουν και τα αρνητικά της για τα οποία η Google φαίνεται να μην τους δίνει αυτή την στιγμή την δέουσα σημασία και αξία.

Η ίδια η Google όμως είναι αυτή που πρέπει να ξεκινήσει την συζήτηση για την ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας σε ότι αφορά τα δεδομένα των χρηστών, την ιδιωτικότητα και πολλά ακόμη….

Το πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη αλλά η Google!!

Όσο για την Apple…. Ναι πρέπει να κινηθεί γρήγορα με την δική της ψηφιακή βοηθό και να την ενισχύσει γιατί αυτό είναι το μέλλον. Η Apple πρέπει να σοβαρευτεί σε αυτό τον τομέα και να τον κάνει προτεραιότητα της τόσο τεχνολογικά όσο φυσικά και ηθικά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!
« Παλαιότερες ειδήσειςΗ Apple αντιμετωπίζει μήνυση για τα προβληματικά MacBook butterfly πληκτρολόγια
Νεότερες ειδήσεις »Το iPhone SE 2 θα γίνει διαθέσιμο το Σεπτέμβριο με Face ID;
O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 8 Plus ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.