21.7 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Τα tablets πλέον έχουν πεθάνει;

    tablet-graveyard

    Το 2010 τα tablets ήταν η πιο καυτή συσκευή στον κόσμο. Η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο iPad ενώ παράλληλα η Samsung δούλευε πάνω στην Galaxy Tab σειρά της και όχι μόνο με αποτελέσμα να έχουμε μια μεγάλη έλευση tablet στην αγορά. 6 χρόνια μετά εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο  Mobile World Congress της Βαρκελώνης φέτος δεν υπήρχαν ανακοινώσεις για νέα tablets.

    H αλήθεια είναι πως στον μεγάλα εκθεσιακό χώρο υπήρχαν δύο ή τρεις νέες τέτοιες συσκευές ενώ παράλληλα ο αρχηγός των tablets η Apple δεν παρουσιάζει κάτι στην εν λόγω έκθεση. Το σίγουρο όμως είναι πως εταιρείες όπως η Samsung και η LG δεν θεωρούν πως τα tablets είναι πλέον το μέλλον για την καταναλωτική αγορά.

    Πιο συγκεκριμένα οι Samsung, Sony, HTC και LG δεν είχαν κανένα νέο tablet να ανακοινώσουν. Δεν ανέφεραν μάλιστα καν τον όρο tablet κατά τις παρουσιάσεις τους. Δεν είναι ότι οι καταναλωτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον πλέον αλλά μεγάλες εταιρείες δεν δοκιμάζουν καν να λανσάρουν κάποια νέα τέτοια συσκευή στην αγορά με τα σημερινά δεδομένα.

    Η Lenovo παρουσιάσε κάποια φτηνά Android tablets αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία. Η Huawei παρουσιάσε το the MateBook αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος πως τεχνικά ανήκει στην κατηγορία tablet.

    Αν κοιτάξουμε πιο πίσω θα δούμε πως έχουμε τα Samsung Galaxy Tab S2, το LG G Pad II και το Sony Xperia Z4 Tablet τα οποία κυκλοφόρησαν όλα πέρυσι.

    Υπάρχουν κάποιοι λόγοι γιατί τα tablet δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλή. Αρχικά τα tablet πλέον είναι κάτι κοινό. Μπορείτε να βρείτε μια τεράστια γκάμα σε μια τιμή κάτω των $200. Μάλιστα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα Android tablets. Αυτό το γεγονός έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην βγάζουν κέρδος από αυτά.

    Επίσης πολλοί από εσάς σίγουρα έχετε ένα παλαιότερο tablet στο σπίτι σας που δουλεύει μια χαρά και δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να πάτε σε ένα νεότερο μοντέλο.

    Τέλος τα περισσότερα smartphones πλέον γίνονται μεγαλύτερα σε ότι αναφορά τις ίντσες της οθόνης τους. Το πρώτο Galaxy Note για παράδειγμα της Samsung είχε 5.3 ίντσες οθόνη και εγκαινίασε την κατηγορία Phablet. Πλέον και με βάση αυτές τις ίντσες θεωρείτε μια μεσαία συσκευή στην αγορά.

    Για πολλούς λοιπόν αυτή είναι η σκληρη αλήθεια για το μέλλον των tablets – Δεν θα είναι πλέον για πολύ ακόμη στην αγορά εκτός και αν αλλάξει κάτι.
    Εξαίρεση ίσως αποτελέσει το iPad που συνεχίζει να έχει καλές πωλήσεις αλλά η εταιρεία έχει σημειώσει πτώση στην εν λόγω κατηγορία ενώ παράλληλα βρίσκει δύσκολο έργο στο να το διαφοροποιήσει πλέοντο iPad από το iPhone.
    Η μόνη περίπτωση για πολλούς να επανέλθει η κατηγορία tablet στο προσκήνιο είναι να μπορέσουν να παρουσιαστούν ως αντικαταστάτες των laptops ή ως ένας ψηφιακός κανβάς για καλλιτέχνες.

     

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles