19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Όλα όσα γνωρίζουμε για το iOS 8 (Round-up)

    iOS-8-features

    Η Apple την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και επίσημα το 2014 Worldwide Developers Conference (WWDC) και ως είθισται εδώ και καιρό σας μεταφέρουμε όλα τα τελευταία νέα σχετικά με το τι πρόκειται να μας παρουσιάσει η Apple το καλοκαίρι.

    screen-shot-2014-04-04-at-1-33-33-pm

    Τώρα και που το WWDC έγινε επίσημο σας παρουσιάζουμε παρακάτω όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το επερχόμενο iOS 8.

    iOS 8 – Κωδική ονομασία Okemo:

    Healthbook

    healthbook-book

    To iOS 8 θα αποτελέσει το επόμενο λογισμικό της Apple για το iPhone, iPad και iPod Touch και θα αποτελέσει τον πρώτο διάδοχο του iOS 7 που έφερε μεγάλες αλλαγές τόσο σε εμφάνιση όσο και λειτουργίες. Για το iOS 8 η Apple θα κρατήσει τις σχεδιαστικές γραμμές που είδαμε να μας παρουσιάζει ο Jonathan Ive πέρυσι εστιάζοντας περισσότερο στις εφαρμογές, τις υπηρεσίες και τις αποδόσεις. To iOS επίσης θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Apple στον κόσμο των μετρήσεων υγείας και άθλησης δίνοντας την δική της απάντηση στον ανταγωνισμό.

    Η πιο σημαντική νέα εφαρμογή που αναμένουμε να δούμε έχει αυτή την στιγμή την ονομασία Healthbook. Το Healthbook είναι μια εφαρμογή που θα συλλέγει και θα αναλύει τα δεδομένα του χρήστη εστιάζοντας στην υγεία και την άθληση. Η εμφάνιση του θα είναι παρόμοια με αυτή του Passbook με ευέλικτη γκάμα παραμετροποιήσεων για τους χρήστες ανάλογα σε ποια δεδομένα της υγείας τους θέλουν να ρίξουν βάρος. Η καταμέτρηση καρδιακών παλμών, πίεσης του αίματος, διατροφής, σακχάρου αλλά ακόμη και ύπνου θα διαχειρίζονται μέσω της εν λόγω εφαρμογής.

    healthbook-emergency

    Επίσης ένα ακόμη μεγάλο χαρακτηριστικό της εφαρμογής θα είναι και η δημιουργία μιας κάρτας υγείας με όλα τα σημαντικά δεδομένα του χρήστη η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

    Χάρτες

    maps-transit

    Μια πονεμένη ιστορία για την Apple. Στο iOS 8 η Apple ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει μια σαφώς βελτιωμένη εφαρμογή. Η διεπαφή του χρήστη θα παραμείνει ως έχει αλλά θα αναβαθμιστούν τα δεδομένα των χαρτών και η απεικόνιση.

    Η αναβάθμιση αυτή θα δώσει βάθος σε λεπτομέρειες διόλου ασήμαντες όπως σταθμοί τρένων, λεωφορείων και αεροδρόμιων καθώς και οδηγίες κατεύθυνση προς τέτοιους τελικούς σταθμούς.

    Η Apple έχει εξαγοράσει πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην παρουσίαση και καθοδήγηση χρηστών στους παραπάνω σταθμούς και έτσι αναμένουμε σαν δυνατότητα η συγκεκριμένη να γίνει διαθέσιμη σε αρκετές χώρες.

    iTunes Radio

    itunesradio

    Στο iOS 8 η Apple σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει το iTunes Radio ως μια ξεχωριστή εφαρμογή και να την αφαιρέσει μέσα από την ήδη υπάρχον εφαρμογή της Μουσικής. Αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν πως έτσι θα γίνει πολύ καλύτερη διαφήμιση της αλλά και θα αυξήσει την χρήση της.

    Όλοι αναμένουμε να δούμε την Apple να παρουσιάζει κάτι αντάξιο του Pandora και του Spotify μιας και αυτός είναι ο υπό αριθμών ένα ανταγωνισμός της. Η διεπαφή δεν θα αλλάξει πολύ με τους χρήστες να μπορούν να αγοράσουν τραγούδια που θα ακούνε, να βρίσκουν άνετα ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και να δημιουργούν δικούς τους με βάση τους αγαπημένους καλλιτέχνες ή είδος μουσικής που ακούνε.

    Ίσως επίσης σας υπηρεσία την δούμε και επίσημα να παρουσιάζεται σε περισσότερες χώρες εντός Ευρώπης.

    Voice Over LTE

    should-you-pick-att-or-verizon-for-your-new-ipad

    Ακόμη μια σημαντική αλλαγή που αναμένουμε να δούμε είναι η δυνατότητα του Voice Over LTE (VoLTE) σύμφωνα και με τα όσα έχουν διαρρεύσει σήμερα οι πάροχοι. Σήμερα τα iPhone με δυνατότητα LTE όταν ο χρήστης κάνει μια κλήση αυτή γίνεται μέσω της παλαιότερης τεχνολογίας 3G. Με την νέα δυνατότητα η κλήση θα πραγματοποιείται σε δίκτυα LTE όπως θα γίνεται και τα δεδομένα με αποτέλεσμα η επίδοση και απόδοση των κλήσεων να βελτιώνεται φανταστικά.

    Βέβαια δεν χρειάζεται να σας πούμε πως οι πάροχοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την δυνατότητα αυτή πρώτα και φυσικά με το αντίστοιχο αντίτιμο.

    Μηνύματα

    messages

    Η Apple προσανατολίζεται στο να παρουσιάσει την αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων στο iOS 8. O χρήστης λοιπόν θα έχει την επιλογή να ενεργοποιεί την αυτόματη αφαίρεση μηνυμάτων από την συσκευή του σε προκαθορισμένο χρόνο, πχ μετά από ένα μήνα ή ένα χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομεί σημαντικό αποθηκευτικό χώρο στην συσκευή του.

    Γνωστοποιήσεις 

    notification-center

    Το κέντρο γνωστοποιήσεων αναμένεται να δεχτεί και αυτό την δική του αναβάθμιση στο iOS 8. Μετά την εξαγορά της appCue όλοι αναμένουν από την Apple να παρουσιάσει περισσότερες και χρηστικές πληροφορίες στον χρήστη άμεσα και με πιο απλό τρόπο από ότι γίνεται σήμερα. Η διεπαφή από τις τρεις τρέχον κάθετες καρτέλες ίσως αλλάξει και γίνει πιο απλή συγχωνεύοντας όλες τις πληροφορίες σε μια.

    TextEdit και Preview:

    previewtextedit

    Δύο εφαρμογές γνωστές στους χρήστες Mac ίσως τελικά μετοικήσουν και στο iOS 8 σε μια πιο απλοποιημένη μορφή

    Game Center 

    screen-shot-2014-04-07-at-11-11-22-am

    Στο iOS 8 ίσως να μην ξαναδούμε το Game Center όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα μιας και η Apple σκέφτεται σοβαρά να το αφαιρέσει ως μια ξεχωριστή εφαρμογή. Αντί αυτού όλα τα χαρακτηριστικά της θα βρίσκονται ενσωματωμένα μέσα στις ίδιες εφαρμογές και παιχνίδια.

    Απόδοση

    Αν και το iOS 7.1 σίγουρα έγινε πιο ομαλό και πιο γρήγορο η Apple κάνει διάφορα τεστ με εκδόσεις του iOS 8 για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοση του λογισμικού και ειδικά την ταχύτητα του. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως η Apple εστιάζει στην βελτίωση της ταχύτητας της λήψης φωτογραφιών.

    CarPlay

    screen-shot-2014-04-07-at-11-12-22-am

    Αν και η iOS 7 έκδοση του CarPlay λειτουργεί αποκλειστικά με Lighting καλώδιο η Apple δοκιμάζει να κάνει διαθέσιμη την εν λόγω εφαρμογή στο iOS 8 με την χρήση WiFi. H ασύρματη συνδεσμολογία ήδη τεστάρετε από την Volvo.

    Επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών 

    Φήμες θέλουν την Apple να δουλεύει στην βελτιώσει της εσωτερική επικοινωνίας των εφαρμογών. Αυτό πλέον έχει γίνει γνωστό ως XPC ανάμεσα στους προγραμματιστές. Εφαρμογές θα μπορούν έτσι στο iOS 8 να μοιράζονται μεταξύ τους δεδομένα, για παράδειγμα μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων να μπορεί απ ευθείας να κάνει upload των νέων φωτογραφιών στο Instagram και στο Facebook. Κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη στο Android και είναι απίστευτα εξυπηρετικό. Η Apple είχε τον κώδικα για αυτό και το αντίστοιχο API για χρόνια τώρα χωρίς να τον ενεργοποιεί σε καμιά έκδοση του λογισμικού αλλά για ένα περίεργο λόγο το εξαφάνισε τελείως στο iOS 7.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles