23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Φθηνός αποθηκευτικός χώρος Cloud και ποιος θα επιλέγατε;

    android-cloud-storage-icons

    Ο Cloud αποθηκευτικός χώρος και οι υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε εταιρεία, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, καθώς η Microsoft έχει αποφασίσει να κάνει κάποιες ριζικές αλλαγές στον τρόπο κατανομής και διαχείρισης του χώρου στην υπηρεσία OneDrive. Μετά από μια τέτοια αλλαγή, ίσως να έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη υπηρεσία, η οποία θα ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και στην τσέπη σας.

    Ευτυχώς, οι περισσότερες Cloud υπηρεσίες, παρέχουν κάποια δωρεάν έκδοση (δοκιμαστική), ενώ οι περισσότεροι πάροχοι Cloud υπηρεσιών σας παρέχουν δωρεάν κάποια GB αποθηκευτικού χώρου, προκειμένου να προσπαθήσουν να σας κρατήσουν ως χρήστες της υπηρεσίας τους.

    Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς παρόχους cloud αποθηκευτικού χώρου, καθώς επίσης να δούμε και τις τιμές που παρέχουν. Θα αφήσουμε σε εσάς την επιλογή της υπηρεσίας που θα σας παρέχει αυτά που ζητάτε για τις ανάγκες σας, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο θα σας δόσει μια ιδεά για τις τιμές και τα χαρακτηριστικά της κάθε υπηρεσίας, μέχρι και σήμερα.

    Θα πρέπει να αναφέρουμε, επίσης, το γεγονός πως κάποιοι πάροχοι cloud αποθηκευτικού χώρου, σας δίνουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να αποκτήσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, εντελώς δωρεάν, είτε ‘σπαμάροντας’ τους φίλους σας με διάφορες προσκλήσεις για τη χρήση Dropbox, είτε ως τμήμα κάποιας προσφοράς από άλλη εταιρεία. Για παράδειγμα, το Dropbox, μπορεί να σας δόσει μέχρι και 16GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, απλά προσκαλώντας τους φίλους σας να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό. Είναι πολύ πιθανό να έχετε τον κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες σας, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσετε καθόλου χρήματα. Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες θα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων των παρόχων.

    Παράλληλα, κάποιοι πάροχοι δίνουν και τη δυνατότητα για τη χρήση του Dropbox εντός ενός εργασιακού χώρου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς χρήστες παράλληλα, για τις ανάγκες κάποιας δουλειάς. Οπότε, δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε ακόμη και το ίδιο σας το αφεντικό αν ενδιαφέρεται για μια τέτοια λύση εντός της εταιρείας. Και να αναφέρουμε πως η υπηρεσία Copy και Box, έχουν επιλογές για τη χρήση πολλών χρηστών.

    Αυτό που ακολουθεί παρακάτω, είναι μια παρουσίαση του κόστους της κάθε υπηρεσίας που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει ο κάθε χρήστης.

    iCloud

    H Apple έχει τη δική της υπηρεσία προσφοράς αποθηκευτικού χώρου, επομένως αν είστει σε Mac, iPhone ή iPad, γιατί να μη σκεφτείτε και αυτή τη λύση; Όλοι οι χρήστες λαμβάνουν 5GB αποθηκευτικού χώρου δωρεάν, ο οποίος, όπως έχουμε κατά καιρούς δει, γεμίζει πολύ γρήγορα. Ειδικότερα, αν κάνετε συχνά Back Up της συσκευής σας στο iCloud. Ωστόσο, η ανακατανομή και αναθεώρηση των τιμών από την Apple, έχει κάνει το iCloud αρκετά ανταγωνιτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Cloud που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ πλέον αποτελεί μια υπηρεσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια μεγάλη γκάμα αρχείων.

    Εκτός αυτού, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα των διάφορων εφαρμογών σε όλες τις συσκευές σας.

     

    Google Drive

    Ο αποθηκευτικός χώρος στο Google Drive, χωρίζεται μεταξύ τριών διαφορετικών Google υπηρεσιών, επομένως είναι καλό να λάβετε αυτό υπόψη σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Τα αρχεία από το Gmail, Photos και drive αποθηκεύονται στο κοινό χώρο που έχετε. Ωστόσο, αν είστε χρήστης των Google Docs, Sheets ή Slides, οτιδήποτε χρησιμοποιείτε σε αυτές τις εφαρμογές, δεν θα μοιράζεται το συγκεκριμένο χώρο.

    Μέρος της δύναμης του Google Drive είναι πως δεν υπόσχεται απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο, ωστόσο προσφέρει κάποιες καλές υπηρεσίες με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Ωστόσο, όσο πιο πού ανεβαίνετε σε αποθηκευτικό χώρο, τόσο ανεβαίνει και η τιμή για το κάθε TB.

     

    Dropbox

    To Dropbox αποτελεί από τις πρώτες και καλύτερες υπηρεσίες για Cloud αποθηκευτικό χώρο και σίγουρα αποτελεί μια από τις υπηρεσίες που έχουμε ακούσει να χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος. Δυστηχώς, έχει τον πιο μικρό δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, αλλά σίγουρα μπορείτε να αποκτήσετε ακόμη περισσότερο χώρο, απλά προσκαλώντας κάποιους φίλους σας, για να κάνουν εγγραφή. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του Dropbox είναι πως μπορεί να προσαρμοστεί σε αρκετές εφαρμογές και να χρησιμοποιηθεί από αυτές, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν είναι μόνο τα αρχεία σας εκείνα τα οποία μπορούν να βρίσκονται στο Dropbox, αλλά και κάποια στοιχεία των διάφορων εφαρμογών. Αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός πως μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω για την ανανέωση του διαθέσιμου χώρου. Το Dropbox παρέχεται στα εξής πλάνα:

     

    Copy

    Το Copy αποτελεί μια υπηρεσία που σας ανταμοίβει με δωρεάν αποθηκευτικό χώρο για κάθε φίλο σας που προσκαλείτε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, κάθε μέλος της οικογένειάς σας, κάθε follower σας από το Twitter και γενικότερα κάθε έναν που προσκαλείτε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αποκτήσετε ακόμη περισσότερο αποθηκευτικό, δωρεάν χώρο, πέρα από τα πρώτα 15GB που σας παρέχει το Copy. Επίσης, το Copy δεν σας θέτει περιορισμό για το μέγεθος του αρχείου που θέλετε να ανεβάσετε. Από τη στιγμή που το αρχείο που ανεβάζετε, χωράει κανονικά στον υπόλοιπο, ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

    Θα έλεγε κανείς πως δεν αξίζει να πληρώσει κανείς για τα 250GB, αν αναλογιστεί πως ο τετραπλάσιος χώρος (δηλ. το 1TB) έχει ακριβώς τη διπλάσια τιμή, και συμφέρει πολύ περισσότερο.

     

    Microsoft OneDrive

    Μπορεί η Microsoft να ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες κάποιες ανεπιθύμητες αλλαγές στο OneDrive, αλλά ακόμη προσφέρει ένα συναρπαστικό προϊόν σε μια πολύ προσιτή τιμή. Πληρώνοντας για 1ΤΒ αποθηκευτικού χώρου, λαμβάνετε παράλληλα και άδεια για το Office 365. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση της σουίτας του Office σε έναν υπολογιστή Mac ή Windows, τη χρήση σε tablet ή κινητό, καθώς και κάποια λεπτά ομιλίας στο Skype. Μπορεί να μην χρειάζονται όλοι την σουίτα του Office μαζί με την αγορά του αποθηκευτικού χώρου στο OneDrive, ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως η Microsoft προσφέρει κάτι παραπάνω, το οποίο οι υπόλοιποι ανταγωνιστές δεν το προσφέρουν.

     

    Box

    H υπηρεσία Box αποτελεί, ίσως, εκείνη την υπηρεσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επαγγελματικό σκοπό. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για την αποθήκευση κάποιων προσωπικών σας αρχείων, καθώς προσφέρει ένα αρκετά ικανοποιητικό, δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, ενώ παράλληλα προσφέρει και τις εφαρμογές για κινητό. Ωστόσο, αν αποφασίσει ο χρήστης να καταφύγει σε παραπάνω αποθηκευτικό χώρο, τότε θα πρέπει να πληρώσει αρκετά χρήματα. Η τιμή για τα 100GB ανέρχεται στα $10 το μήνα, ενώ άλλες υπηρεσίες, δίνουν 1ΤΒ για τη συγκεκριμένη τιμή.

     

    Amazon Cloud Drive

    Φυσικά και το Amazon έχει κάποιον Cloud αποθηκευτικό χώρο και μια διαθέσιμη υπηρεσία. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο αυτό το οποίο διαθέτει ως υπηρεσία. Το μόνο θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει κάποιος χρήστης με το Cloud Drive είναι το γεγονός πως θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε δωρεάν για τους πρώτους τρεις μήνες ως trial, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε μέσα σε αυτούς τους μήνες αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία. Μετά το πέρας των 3 μηνών, έχετε δύο επιλογές, ενώ καμία από αυτές δεν είναι η δωρεάν χρήση της υπηρεσίας. Μπορείτε, από εκεί και πέρα, να χρησιμοποιήσετε το πλάνο για απεριόριστες φωτογραφίες το οποίο συμπεριλαμβάνει και 5GB επιπλέον αποθηκευτικού χώρου, για την αποθήκευση αρχείων άλλων μορφών. Στο δεύτερο πλάνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ‘απεριόριστη’ -κατά την Amazon- υπηρεσία τους.

    Για αυτό, λοιπόν, πράξετε υπεύθυνα πριν προχωρήσετε στην αγορά. Τα Unlimited (απεριόριστα) πλάνα έχουν μια κακή συνήθεια τα τελευταία χρόνια γίνονται limited (περιορισμένα) εν μία νυκτί.

     

    Mega

    Αν υπήρχε μια υπηρεσία για Cloud αποθηκευτικό χώρο που θα μπορούσε να ξεχωρίσει σε σχέση με τις υπόλοιπες, τότε θα λέγαμε πως αυτή είναι η Mega. Αυτό που υπόσχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η απόλυτη ασφάλεια των αρχείων σας με end-to-end encryption για τα αρχεία σας και 50GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο λογαριασμό.

    Παράλληλα, προσφέρει μία γκάμα κάποιων “Pro” χαρακτηριστικών, για διάφορα επίπεδα χρήσης. Αλλά όταν μιλάμε για την χρήση δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, καμία άλλη υπηρεσία δεν μπορεί να ξεπεράσει την συγκεκριμένη.

    Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να αναλογιστεί ο κάθε χρήστης πριν την αγορά κάποιας υπηρεσίας. Αλλά, αν αναλογιστείτε την τιμή της κάθε υπηρεσίας, τότε θα μπορέσετε εύκολα να καταλήξετε σε κάποια επιλογή.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles