24.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Το νέο MacBook της Apple: Τι είναι και τι δεν είναι

    macbook-gold-open-hero

    Το 2010 η Apple παρουσίασε το τελευταίο MacBook μοντέλο της. Ήταν το πολυκαρβονικό άσπρο μοντέλο που οι κάτοχοι του το κρατάνε ακόμη και σήμερα με περισσή περηφάνια και όχι άδικα. Έπειτα η Apple μας παρουσίασε το MacBook Air με τα MacBook Pro να είναι τα πιο “βαριά” από άποψη προδιαγραφών και χρήσης μηχανήματα.

    Στο τελευταίο φετινό τρίμηνο η Apple και με σωστό Marketing κατάφερε να πουλήσει τα περισσότερα MacBook Air στην ιστορία της σειρά αυτής.

    Εν έτη 2015 και προχθές η Apple ζωντάνεψε ακόμη μια φορά το MacBook με μια τελείως διαφορετική πρόταση αυτή την φορά.

    Η πιο εξεζητημένη σχεδιαστική απόφαση στο νέο αυτό MacBook δεν ήταν τόσο η Retina οθόνη του, η επιλογή του σασί ή το πόσο απίστευτα λεπτό είναι. Ήταν το γεγονός της αφαίρεσης όλων των θυρών και την αντικατάσταση τους με μια και μοναδική USB-C θύρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια Apple συσκευή έχει μια τέτοια θύρα επέκτασης.

    Το USB-C αντικαθιστά τα πάντα. Δεν υπάρχει θύρα Thunderbolt, δεν υπάρχει θύρα USB ούτε καν ξεχωριστή θύρα για την φόρτιση της συσκευής. Αυτό δεν σημαίνει πως το νέο Mac δεν μπορεί να συνδεθεί με τίποτα αλλά σίγουρα ο χρήστης θα χρειαστεί να αγοράσει αντάπτορες ανάλογα τις ανάγκες του.

    Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η θύρα USB-C σύντομα θα κάνει την εμφάνιση της σε όλο και περισσότερα μηχανήματα και όχι μόνο σε Apple αλλά και στα PCs.

    Πάρα αυτά η ιστορία μας έχει δείξει πως η Apple είναι διατεθειμένη να προκαλέσει μια ανησυχία στους χρήστες της αν πιστεύει πως κάτι έχει μέλλον σε βάθος χρόνου. Το ίδιο έκανε κάποτε και με τα floppy drive αλλά και τους οπτικούς δίσκους. Και τότε οι χρήστες δυσανασχέτησαν, γκρίνιαξαν αλλά τελικά συμβιβάστηκαν.

    Το νέο MacBook δεν είναι για αυτούς που ονομάζουμε power χρήστες (απαιτητικούς – επαγγελματίες) αλλά ούτε και στοχεύει σε αυτούς που έχουν ή σκέφτονται να αγοράσουν ένα MacBook Air. Αυτό το νέο MacBook συνδυάζει την συνολική χρηστικότητα και πρακτικότητα του Mac με το σχεδιαστικό φετίχ της Apple που έχουμε δει στα iPhones και iPads.

    Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως μπορείτε να αγοράσετε το νέο MacBook σε χρώμα χρυσό.

    Στο εσωτερικό του τώρα θα βρούμε τον Intel Core-M επεξεργαστή, ένα πέμπτης γενιάς chip σχεδιασμό με την λογική των “Broadwell” μικροεπεξεργαστών. Υπάρχει ήδη σε κάποια νέα laptops που τρέχουν Windows αυτή την στιγμή.

    Ο συγχρονισμός του ρολογιού του επεξεργαστή είναι σημαντικά μικρότερος από τα τωρινά MacBook Air αλλά αυτό δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό που βλέπει κάποιος όταν αγοράζει ένα νέο Mac. Αυτό που ενδιαφέρει τον αγοραστή είναι να καταλάβει τι μπορεί να κάνει με ένα νέο μηχάνημα.

    Το νέο MacBook είναι λοιπόν ιδανικός σύντροφος για αυτούς που θέλουν να ελέγχουν τα email τους, να κάνουν πλοήγηση στο διαδίκτυο και ακόμη κάποιες φορές να ολοκληρώσουν μια εργασία τους.

    Το νέο MacBook όμως δεν έχει σχεδιαστεί ούτε για ταχύτητα αλλά ούτε και για επεξεργαστική ισχύ. Έτσι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων και βίντεο ή θέλετε να κάνετε compile γραμμών κώδικα τότε σίγουρα θα πρέπει να δείτε την σειρά των Retina MacBook Pro.

    H Αpple ακόμη δημιουργεί υπολογιστές για απαιτητικούς χρήστες. Το νέο MacBook δεν είναι ένα από αυτά.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles