15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Σχετικά με το Genieo for Mac (Τι είναι και τι να προσέξετε)

    Genio

    Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αυξανόμενη εμφάνιση της εφαρμογής Genieo, που δείχνει να έχει εγκατασταθεί μυστηριωδώς στο σύστημα.

    Το Genieo λοιπόν είναι μια μηχανή αναζήτησης παρόμοια των γνωστών μηχανών Google, Bing, Yahoo, ή Facebook με την διαφορά ότι ενώ στις γνωστές μηχανές η αναζήτηση ενεργοποιείται με login σας σε λογαριασμό, στο Genieo γίνεται με πρωτοβουλία του.

    Το Genieo δηλαδή, με βάση την δικτυακή σας δραστηριότητα, προτείνει διάφορες συναφείς σελίδες. Όμως η χρήση τoυ συνεπάγεται διάφορες παρενέργειες, όπως εμφάνιση διαφημιστικών pop-ups, κολλήματα κ.ά, που προκαλούνται από ασύμβατες παρεμβάσεις (modifications) του στο σύστημα.

    Ιδιαίτερα δε στον Safari προκύπτουν καθυστερήσεις, κολλήματα, αδυναμία αλλαγής της μηχανής αναζήτησης (Safari ▹ Preferences ▹ General ▹ Default search engine), αδυναμία αλλαγής της Homepage (Safari ▹ Preferences ▹ General ▹ Homepage) και διάφορα άλλα.

    Πληροφορίες για το Genieo είναι διαθέσιμες στην σελίδα του developer, ενώ όσο αφορά στην “μυστηριώδη” εγκατάσταση του στο σύστημα, το θέμα έχει ως εξής :

    α. Το Genieo εντοπίζεται σε πλαστά updates του Adobe Flash Player αλλά και σε άλλα προσχηματικά packages οπότε το framework του συν εγκαθίσταται στο /Applications folder.

    β. Στη συγγενή σελίδα του Genieo InstallMac, μια σελίδα παρόμοια του Mac App Store όπου μπορεί ο κάθε ένας developer να διαθέσει τις εφαρμογές του. Κατεβάζοντας λοιπόν κανείς μια σχετικά άγνωστη, μη πιστοποιημένη εφαρμογή μπορεί να συν-εγκατασταθεί και το Genieo framework. Ένδειξη γι’ αυτό είναι το εικονίδιο ενός σπιτιού στο status menu bar.

    Επισημαίνεται ότι τα συστήματα άμυνας του OS X, Malware Removal Tool (MRT) και X Protect δεν το αναγνωρίζουν σαν malware και κατά συνέπεια δεν εμφανίζουν κάποιο warning. Ενώ όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το Gatekeeper, τόσο η φέρουσα μη πιστοποιημένη εφαρμογή όσο και το Genieo εγκαθίστανται απρόσκοπτα.

    ➠ Απεγκατάσταση του Genieo for Mac

    Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Το Genieo διαθέτει μεν δικό του uninstaller, που όμως δεν δουλεύει σωστά. Συνεπώς, πρέπει να το απεγκαταστήσετε χειροκίνητα.

    1. Πηγαίνετε /Applications folder και σύρετε στον κάδο τα :

    • Genieo.app
    • Uninstall Genieo.app
    • Uninstall UM Completer.app

    2. Πηγαίνετε /Macintosh HD ▹ Library και στα :

    • LaunchAgents folder σύρετε στον κάδο όλα τα αρχεία με την επωνυμία com.genieo…
    • LaunchDaemons folder σύρετε στον κάδο όλα τα αρχεία με την επωνυμία com.genieo…
    • PrivilegedHelper Tools folder σύρετε στον κάδο όλα τα αρχεία με την επωνυμία com.genieo…
    • Frameworks folder σύρετε στον κάδο όλα τα αρχεία με την επωνυμία com.genieo…

    3. Στον Finder ▹ Go ▹ Go to Folder και copy/paste :

    • /etc, click Go και σύρετε στον κάδο το αρχείο launcd.conf.
    • /usr/lib, click Go και σύρετε στο κάδο τα αρχεία, εφ’ όσον υφίστανται :

    – libgenkit.dylib
    – libimckit.dylib
    – libimckitsa.dylib

    4. Στον Finder, με πατημένο το πλήκτρο alt επιλέγετε Library και πηγαίνετε :

    • Applications Support folder και σύρετε στον κάδο τα directories Genieo και com.genioinnovation.Installer.
    • LaunchAgents folder και σύρετε στον κάδο όλα τα αρχεία με την επωνυμία com.genieo…

    5. Σαν τελευταίο βήμα είναι η ακύρωση των όποιων τροποποιήσεων έγιναν στο Safari που κατά κύριο λόγο αφορούν στην μηχανή αναζήτησης. Πηγαίνετε Safari ▹ Preferences ▹ Extensions και αφαιρείτε extensions που δεν εγκαταστήσατε συνειδητά (σε αμφιβολία τα αφαιρείτε όλα). Προσδιορίζετε κατόπιν την προσφιλή σας μηχανή αναζήτησης.

    6. Restart το μηχάνημα και πρέπει να είστε εντάξει.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Πηγή: Macnotes.gr

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles