12.4 C
Athens
Tuesday, March 19, 2024
More

    Πότε η Apple θα αλλάξει τον σχεδιασμό των iMacs;

    Μετά από 2 χρόνια η Apple προχθές αναβάθμισε σιωπηλά την iMac και iMac Pro γραμμή της με μια σειρά αναβαθμίσεων στο εσωτερικό τους. Στο εξωτερικό τους πάρα αυτά τα iMacs παραμένουν το ίδιο κάτι το οποίο σημαίνει πως η Apple έχει να αλλάξει την σχεδιαστική τους υπογραφή εδώ και 7 χρόνια και αν κάποιος τα δει από μπροστά τότε ο σχεδιασμός αυτός έχει ξεπεράσει την δεκαετία.

    Η Apple για πρώτη φορά παρουσίασε έναν iMac από αλουμίνιο τον Αύγουστο του 2007, σε εκδόσεις των 20 ιντσών και 24 ιντσών. Αυτή ήταν μια σημαντική αναβάθμιση σε σύγκριση με τους προηγούμενης γενιάς iMac που είχαν έναν πλαστικό σχεδιασμό και ήταν διαθέσιμοι σε 17 ίντσες, 20 ίντσες και 24 ίντσες.

    Αυτό σημαίνει πως από την έλευση του πρώτου πλαστικού iMac G5 και του iMac από αλουμίνιο το 2007 είχαν περάσει 3 χρόνια – ένα σύντομο χρονικό διάστημα για μια τόσο μεγάλη σχεδιαστική αλλαγή.

    Οι iMac mid-2007 ήταν το πρώτο βήμα. Πάρα το γεγονός πως το εμπρόσθιο μέρος τους ήταν από αλουμίνιο η πλάτη τους παρέμεινε από πλαστικό δημιουργώντας μια ορατή αντίθεση.

    Έτσι φτάσαμε στο 2009 όπου η Apple άλλαξε την γραμμή του iMac εμφανισιακά ξανά με έναν αλουμινένιο σχεδιασμό unibody και στις 21.5 και 27 ίντσες. Οι ίδιες αναλογίες οθόνης μέχρι και σήμερα. Αυτός ο σχεδιασμός καθόρισε το μέλλον των iMac με την Apple έκτοτε να προσθέτει μικρές πινελιές σε αυτόν αντί να τον αλλάζει τελείως για ακόμη μια φορά.

    Τον Οκτώβριο του 2012 η Apple ανασχεδίασε τα iMac με ένα λεπτό προφίλ στις πλευρές και αφαιρώντας από αυτά τα μηχανήματα το SuperDrive. Αν και το λεπτότερο σημείο αυτών των μηχανημάτων είναι μόλις 5mm πάρα αυτά υπάρχει ένα όγκος στο πίσω μέρος.

    Το 2015 τα iMac αναβαθμίστηκαν εκ νέου με μια Retina oθόνη.

    Μέσα από αυτές τις αλλαγές στο σύνολο του ο σχεδιασμός των iMacs παρέμεινε ο ίδιος – Μια κατασκευή από αλουμίνιο, με μαύρα πλαίσια και αλουμινένιο σαγόνι.

    Το 2012 η αλλαγή του πλευρικού προφίλ των συσκευών σίγουρα έδωσε μια νέα πνοή και θεωρήθηκε σημαντική αλλαγή εμφανισιακά. Σε καθημερινή χρήση όμως και λειτουργία οι αλλαγές αυτές δεν ξεχωρίζουν ειδικά μιας και το εμπρόσθιο μέρος έχει την ίδια ακριβώς εμφάνιση.

    Αυτή την στιγμή διανύουμε την μεγαλύτερη καθυστέρηση σε έναν ανασχεδιασμό της σειράς του iMac έχοντας ήδη 7 χρόνια στην αγορά στις 21.5 και 27 ίντσες με την unibody αλουμινένια υπογραφή του 2012.

    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η εμφάνιση τους είναι παλιομοδίτικη ή δεν εντυπωσιάζει αλλά σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος πως αποτελεί και μια νέα φρέσκια ιδέα. Για πόσο λοιπόν η Apple θα μπορεί να χρεώνει premium τιμές για αυτά τα μηχανήματα που ο σχεδιασμός τους είναι ουσιαστικά 10ετίας;;;

    Πότε η Apple θα κάνει λοιπόν μια αλλαγή; Πιστεύουμε πως αυτή θα έρθει τελικά σύντομα και με την κυκλοφορία των νέων Mac Pro και της νέας οθόνης της Apple.

    O αξιόπιστος αναλυτής για θέματα της Apple Ming-Chi Kuo ανέφερε νωρίτερα φέτος πως η Apple θα κυκλοφορήσει τον νέο Mac Pro μαζί με μια νέα 31 ιντσών εξωτερική οθόνη τους επόμενους μήνες.

    Αν θέλαμε να φανταστούμε μια νέα σχεδιαστική υπογραφή για τα iMacs θα λέγαμε πως αυτά θα έρθουν σίγουρα με λεπτότερα πλαίσια γύρω από την οθόνη και μάλλον με ένα μικρότερο σαγόνι. Σίγουρα η έλευση του Face ID θα ήταν ευχής έργον αλλά ακόμη δεν έχουμε ενδείξεις για την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας εδώ.

    Υπάρχει και ένα μεγάλο ερώτημα για το αν η Apple θα προχωρήσει με μια ultra-wide τεχνολογία όπως έχει κάνει η αγορά. Η αναφορά του Kuo άφησε να εννοηθεί πως η οθόνη της Apple θα είναι 6K 31 ιντσών και ultra wide και έτσι σίγουρα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν και οι επερχόμενοι iMac υιοθετήσουν κάτι τέτοιο.

    Αυτή την στιγμή η Apple έχει δεχτεί μεγάλη πίεση για να παρουσιάσει ένα νέο Mac Pro που θα ικανοποιήσει τους επαγγελματίες και που θα μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα καθώς και για μια Thunderbolt οθόνη. Έτσι λοιπόν ίσως αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχει πάει λίγο πίσω τα πλάνα της για τον ανασχεδιασμό της γραμμής των iMac που μάλλον όμως δεν θα αργήσει για πολύ ακόμη…..

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles