24.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ποια είναι η διαφορά του 3-D Touch και του νέου Haptic Touch των iPhone XR;

    To iPhone XR που θα δούμε τον επόμενο μήνα αντικαθιστά το 3-D Touch με κάτι το οποίο η Apple ονομάζει Haptic Touch.

    Τα καλά νέα είναι πως θεωρητικά το νέο σύστημα της Apple σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες συντομεύσεις ανάλογα με την πίεση που ασκείτε στην οθόνη.

    Ας δούμε πως δουλεύει.

    Αντικειμενικά το 3D Touch ποτέ δεν έγινε το top χαρακτηριστικό για την Apple. Υπάρχουν πολλοί χρήστες που το λατρεύουν, μέσα σε αυτούς και εμείς αλλά και πολλοί που είτε αγνοούν ακόμη και σήμερα την ύπαρξη του ή που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να το βρεις πόσο μάλλον να το καταλάβεις ενώ παράλληλα δεν έχει προσφέρει κάτι περισσότερο από διάφορες συντομεύσεις στις εφαρμογές που το έχουν υιοθετήσει.

    Το 3D Touch λειτουργεί γιατί η οθόνη του iPhone είναι ευαίσθητη στην άσκηση πίεσης. Μπορείς να την πιέσεις και εν συνεχεία να την πιέσεις και άλλο για να δεις “κάτι διαφορετικό”. Οι οθόνες Haptic Touch όπως αυτή που θα συναντήσουμε στο iPhone XR δεν έχει αυτή την αναγνώριση πίεσης. Αντί αυτού το Haptic Touch φαίνεται να είναι ένα διαφορετικό όνομα για αυτό που ξέραμε μέχρι πρότινος ως παρατεταμένη πίεση.

    Αν χρησιμοποιείτε ένα iPad με την νεότερη έκδοση του iOS τότε ήδη έχετε χρησιμοποιήσει μια μορφή αυτού του Haptic Touch. Το iOS 11 είχε 5 διαφορετικά ήδη tap.

    1. Tap.
    2. Παρατεταμένο tap για να κάνετε drag and drop.
    3. Ακόμη πιο παρατεταμένο tap για να κάνετε διαγραφή και μετακίνηση εφαρμογών
    4. Γρήγορο tap για να κάνετε εμφάνιση του extra menu του dock
    5. Πίεση και tap στις ειδοποιήσεις για να έχετε πρόσβαση στα περισσότερα

    Στο Haptic Touch λοιπόν του iPhone XR θα έχουμε κάτι αντίστοιχο με την διαφορά πως θα έχουμε και την γνωστή αίσθηση buzz από την Taptic Engine της συσκευής. Αυτό λοιπόν είναι το Haptic Touch μια παρατεταμένη πίεση που θα ενεργοποιεί παράλληλα το Taptic buzz για να καταλαβαίνετε ότι έχετε κάποια ενέργεια σωστά.

    Επίσης φαίνεται πως το Haptic Touch μπορεί να κάνει ότι κάνει ήδη το 3D Touch.

    Αυτό σημαίνει πως το 3D Touch θα αντικατασταθεί από το Haptic Touch; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Τα νέα iPhone XS έχουν ακόμη 3D Touch αλλά ίσως η Apple το αποσύρει σαν χαρακτηριστικό τον επόμενο χρόνο…..

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles