24.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει η Apple στην παρουσίαση ενός iPhone με μεγαλύτερη οθόνη

    nikola-cirkovic

    Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Apple μας παρουσιάσει το iPhone 6 με μια μεγαλύτερη οθόνη. Οι φήμες οργιάζουν τους τελευταίους μήνες για το εν λόγω γεγονός ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός για ακόμη μια φορά έχει αφήσει το iPhone αρκετά πίσω σε αυτό το χαρακτηριστικό.

    Υπάρχουν δυο τρόποι για να αυξηθεί το μέγεθος της οθόνης. Ο πρώτος είναι να παραμείνει η ανάλυση η ίδια και να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερα pixel. Αυτό το παρατηρούμε κατά κόρων στους κατασκευαστές  1080P HD TV στις 40 και 50 ίντσες. Για παράδειγμα και οι δύο έχουν μια ανάλυση 1920×1080 με την μόνη διαφορά πως η 50 ιντσών οθόνη χρησιμοποιεί μεγαλύτερα pixel.

    Αυτός θα ήταν και ο ευκολότερος τρόπος για την Apple. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως θα κρατήσουν το ίδιο aspect ratio με τα iPhone 5/5S/5C με μια ανάλυση 1136×640. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως όλες οι εφαρμογές του App Store θα λειτουργούν απροβλημάτιστα και οι προγραμματιστές δεν θα χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία να κάνουν complile τις εφαρμογές τους.

    Η συγκεκριμένη όμως οδός θα δημιουργήσει και ένα αρνητικό για την Apple. H νέα οθόνη θα είναι λιγότερο “ζωντανή” με έντονα χρώματα.

    Έτσι για παράδειγμα αν η Apple πάει από τις 4 ίντσες στις 5 ενώ παράλληλα διατηρήσει την ανάλυση στα 1136×640, η πυκνότητα των pixels density θα μειωθεί αναγκαστικά από τα  326ppi στα 260ppi. Μια μείωση που κάποιος εύκολα θα αναλογιστεί αν θα μπορέσει να περάσει με τον εμπορικό όρο Retina.

    H Apple από την πλευρά της όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δώσει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό για το τι εννοεί Retina και πόσο ppi είναι ικανά ή μη για να περιγράψουν μια οθόνη έτσι. Αυτό που έχει πει από την άλλη είναι πως Retina είναι η οθόνη στην οποία το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ικανό να ξεχωρίσει τα pixel της από μια συγκεκριμένη απόσταση. Για το iPhone η απόσταση αυτή είναι οι 10 ίντσες.

    Αν δούμε το νέο iPad Air αυτό έχει μια πυκνότητα pixel στα 264ppi – ότι δηλαδή θα έχει και το επερχόμενο iPhone 6 αν η ανάλυση του μείνει ίδια και αυξηθούν οι ίντσες του. Η Apple ονομάζει το iPad Air ως Retina μιας και η επιθυμείτε απόσταση προβολής της οθόνης είναι οι 15 ίντσες.

    Η Apple λοιπόν θα μπορούσε να κάνει την παραπάνω επιλογή και να συνεχίσει να ονομάζει το iPhone 6 Retina.

    Πάμε τώρα και στην δεύτερη επιλογή της Apple. Αυτή είναι η αύξηση τον αριθμό των pixel σε αναλογία με την αύξηση του μεγέθους της οθόνης με αποτέλεσμα να έχουμε μια πυκνότητα pixel 326ppi. Αυτό σημαίνει πως η ανάλυση της οθόνης θα πάει από τα 1136×640 στα 1420×800.

    Σίγουρα αυτό θα είναι μια Retina οθόνη. To Marketing της Apple θα το υπερτονίσει και θα το έχει σαν διαφημιστικό όπλο αναφέροντας πως το iPhone 6 είναι εκείνο το iPhone με την μεγαλύτερη ανάλυση που δημιουργήθηκε ποτέ και με 25% περισσότερα pixels. Οι καταναλωτές δεν θα χάσουν στο ελάχιστο την ευκρίνεια που είχαν σε iPhone 5S και iPhone 5C και όλοι θα είναι χαρούμενοι.

    Όλοι εκτός μιας πολύ συγκεκριμένης και σημαντικής ομάδας. Αυτής των προγραμματιστών της Apple. Όπως όταν άλλαξε η ανάλυση από το iPhone 4S στο iPhone 5 έτσι και στην περίπτωση του iPhone 6 και αν η Apple επιλέξει αυτή την δεύτερη οδό θα πρέπει να δημιουργήσουν εκ  νέου εφαρμογές για την υποστήριξη αυτής της νέας ανάλυσης.

    developers

    Η Apple οφείλει πολλά στους developers της και μέρος της τεράστιας επιτυχίας του iPhone δεν θα ήταν εφικτοί αν δεν υπήρχαν οι χιλιάδες εφαρμογές του App Store. Θα έβαζε λοιπόν η Apple σε προβληματισμό αυτή την ομάδα όπως έκανε και στην περίπτωση του iPhone 5;

    Η απάντηση είναι πως μάλλον ναι.

    Οι λόγοι για να βάλει τους προγραμματιστές της σε έξτρα δουλειά και δημιουργία εκ νέου των εφαρμογών τους είναι αρκετοί.

    1. Η υψηλή ανάλυση σε μια οθόνη θα είναι πάντα ο σημαντικότερος παράγοντας για έναν κατασκευαστή από ότι το μέγεθος της.

    2. Η Apple όπως είπαμε αν πάει στην πρώτη επιλογή, κρατώντας τους developers χαρούμενος, θα πρέπει να παρουσιάσει μια ανάλυση με 260ppi μόνο που ναι μεν θα είναι Retina αλλά δεν θα ακούγεται κολακευτικό καθόλου για μια νέα συσκευή εν έτη 2014 και μάλιστα από την Apple.

    3. H Apple πάντα προσέχει τις αλλαγές της σε μια συσκευή ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Το να μειώσει τα ppi από 326 σε 260 θα πρέπει να έχει μια πάρα πολύ σημαντική βάση και μοναδικά οφέλη στην εμπειρία χρήσης για να το αποδεχτεί ως γεγονός αβίαστα.

    4. Η Apple ήδη έχει βάλει τους προγραμματιστές μια φορά στην διαδικασία αλλαγής των εφαρμογών τους για μια μεγαλύτερη ανάλυση και έτσι δεν νομίζουμε πως δεν πρόκειται να το ξανακάνει.

    5. Το iOS πλέον έχει αρκετούς μηχανισμούς ενσωματωμένους για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αυξήσουν την ανάλυση τον εφαρμογών τους χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τεράστιες αλλαγές.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles