13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Οι 12 μεγαλύτερες στιγμές της Apple για το 2014

    20141215_iphone-filers_0065-640x426

    Το 2014 ήταν ομολογούμενος μια χρονιά σταθμός για την εταιρεία. Αυτοί που την κατηγορούν θα συνεχίσουν να το κάνουν αλλά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Apple επαναπαύτηκε στις δάφνες της και δεν κινήθηκε μπροστά.

    Με τον Tim Cook για πρώτη φορά να έχει αποτινάξει από πάνω του το βάρος της σκιάς του Steve Jobs, η μας παρουσίασε μια νέα κατηγορία προϊόντων με το Apple Watch, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων με τα δύο νέα της iPhones, έκανε την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της και τέλος επανέφερε την μετοχή της σε πολύ καλά επίπεδα μετά από πολύ καιρό.

    Η μετοχή της Apple ΑPPL

    aapl-640x375

    Τον Απρίλιο η Apple έκανε διαχωρισμό της μετοχής της με 7 προς 1 προσθέτοντας $30 δις στο πρόγραμμα εξαγοράς των μετοχών της και φτάνοντας το στα $90 δις. Οι μέτοχοι της Apple δέχτηκαν αυτή την κίνηση πάρα πολύ θετικά. Η ίδια η μετοχή της Apple έφτασε για φέτος στην κορυφή και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο με την αξία της να αγγίζει τα $118.93 . Ο Tim Cook απέδειξε πως αν και δίνει σημασία στους μετόχους της Apple δεν πρόκειται να γίνει όμως και το πιόνι τους σε καμιά περίπτωση. Μια στάση που για χρόνια είχε και o Steve Jobs.

    H εξαγορά της Beats από την Apple

    Jimmy Iovine and Dr. Dre Unveil Beats By Dr. Dre 2011 Holiday Product Line-Up

    H μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Apple ήταν και η πιο αμφιλεγόμενη. Μετά από εβδομάδες σκεπτικισμού γύρω από τις προθέσεις της Apple για την εξαγορά της Beats Electronics, η συμφωνία έγινε. Με $3 δις στο τραπέζι ο Dr. Dre έγινε ο ποιο ακριβοπληρωμένος μουσικός στην ιστορία. Το πιο σημαντικό ήταν πως η Apple έβαλε στο δυναμικό της τον Jimmy Iovine, έναν καινοτόμο μουσικό παραγωγό και παλαιό φίλο του Steve Jobs.

    Αν και η αγορά τον ακουστικών έχει καλά περιθώρια κέρδους σίγουρα δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που η Apple εξαγόρασε την Beats. Εκεί που επένδυσε η Apple ήταν στο ταλέντο ενώ φήμες θέλουν την υπηρεσία Beats Music να ενσωματώνεται του χρόνου στο iOS. Είναι ξεκάθαρο πως η Apple θέλει να μην χάσει την επαφή της με την μουσική κληρονομία της και σίγουρα δεν θέλει να γίνει το iTunes ένας αργοκίνητος δεινόσαυρος του παρελθόντος.

    iOS 8 and OS X Yosemite

    continuity-640x365

    Το 2014 ήταν μια μεγάλη χρονιά για το λογισμικό. Η Apple παρουσίασε τα iOS 8 και OS X Yosemite στο WWDC τον Ιουνίου δείχνοντας μεγάλα άλματα προόδου και για τα δύο λογισμικά. Χάρη στην νέα συνεργασία του Jony Ive και του software chief Craig Federighi, η εταιρεία μπόρεσε να ενώσει τα δύο λογισμικά με έναν μοναδικό τρόπο και τον καλύτερο που είδαμε ποτέ. Κάτω από την ομπρέλα αυτού του οποίου η Apple ονόμασε Continuity, η συνεργασία εφαρμογών στις δυο πλατφόρμες πέρασε σε άλλο επίπεδο.

    Η Apple επίσης παρουσίασε τα HealthKit και HomeKit, εργαλεία για τους προγραμματιστές που στο άμεσο μέλλον θα κάνουν σίγουρα αίσθηση και ειδικά στον χώρο των wearables αλλά και των accessories.

    To Yosemite πέρα από την μεγάλη αναβάθμιση εξωτερικά δέχτηκε και σημαντικές βελτιώσεις εσωτερικά. Στοιχεία από το iOS 8 εντάχθηκαν σε αυτό αλλά η Apple για ακόμη μια χρονιά έδειξε πως δεν έχει στο μυαλό της να ενοποιήσει αυτά τα δύο λογισμικά.

     

    Το νέο σύμφωνο συνεργασίας με την IBM 

    Apple-IBM-640x456

    Η αδυναμία των εχθρών μου είναι η δική μου δύναμη. Η Apple άφησε πολλούς άφωνους όταν συμφώνησε με την IBM έτσι ώστε να κάνει το μεγάλο βήμα και στον εταιρικό χώρο και την υποστήριξη του. Ο Tim Cook τόνισε πως “αυτό μόνο η Apple και η IBM μπορούν να το παρουσιάσουν μαζί”

    Οι δύο εταιρείες είχαν μια άκρως ανταγωνιστική ιστορία αλλά το 2014 η κάθε μια είχε ξεχωρίσει στον δικό της χώρο. Η IBM ειδικεύεται στο να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επίπεδου σε εταιρείες ενώ η Apple είναι η νούμερο ένα εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

    Τα κέρδη μιας τέτοιας συνεργασίας είναι ξεκάθαρα. Με τις εφαρμογές και της Apple και την τεχνογνωσία της IBM και οι δύο μπορούν να προσφέρουν ένα μοναδικό πακέτο σε μια εταιρεία που δύσκολα κάποιος μπορεί να το αρνηθεί.

    Τα πρώτα σημάδια αυτής της συνεργασίας έκαναν την εμφάνιση τους με τις νέες εταιρικές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν πριν λίγο καιρό. Η Apple έχει πει πως θα παρουσιάσει περισσότερες από 100 εταιρικές εφαρμογές για μια σειρά εταιρειών.

    Το iCloud hack οδήγησε σε διαρροή προσωπικών δεδομένων αστεριών του Hollywood 

    Όταν κεντρικό θέμα στο TMZ είναι το iCloud τότε αυτόματα γνωρίζει κάποιος πως η Apple έχει μπλέξει με κάποιο σκάνδαλο. Τον Σεπτέμβριο είχαμε μια σειρά γυμνών φωτογραφιών και βίντεο να διαρρέουν στο διαδίκτυο με ηθοποιούς όπως η Jennifer Lawrence. Η πηγή αυτής της πρωτοφανούς διαρροής γρήγορα ανακαλύφτηκε και ήταν το iCloud. H Apple από την πλευρά της τόνισε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης κίνησης στα ονόματα και στους κωδικούς των χρηστών.

    Οι ηθοποιοί που είδαν έντρομοι τις προσωπικές φωτογραφίες τους να κάνουν το γύρω του κόσμου δεν έχουν συνέλθει ακόμη από αυτό. Για ακόμη μια φορά η μέθοδος της κοινωνική μηχανικής απέδειξε πόσο εύκολο είναι κάποιος να κάνει hack σε έναν iCloud λογαριασμό αν ο χρήστης του είναι αφελής.

    Η Apple απάντησε σε αυτό ενισχύοντας την ασφάλεια του iCloud και κρυπτογραφώντας επιτέλους τα backups των συσκευών. Η εταιρεία λάνσαρε επίσης και διαφήμισε πάρα πολύ τον two step authentication τρόπο ασφάλειας που παρέχει πλέον. Ο Tim Cook παραδέχτηκε πως είναι ευθύνη της Apple να τονίσει στους καταναλωτές της τα θέματα ασφαλείας και διαχείρισης αυτών.

    Νέα iPhones και το #Bendgate

    iphone_6_iphone_6_plus

    Το iPhone έγινε μεγαλύτερο αλλά και για κάποιους πιο ευλύγιστο. Δεν πέρασε μερικές μέρες από την κυκλοφορία των iPhone 6 και 6 Plus όταν το YouTube γέμισε από βίντεο που έδειχναν αυτές να λυγίζουν. Αυτό άμεσα έγινε viral και από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και ξαφνικά η Apple πάλι θα οδηγούνταν στην καταστροφή.

    Ο κόσμος όμως δεν είναι χαζός πλέον και δύσκολα έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο παραπάνω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Apple να σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων με 10 εκατομμύρια συσκευές να πωλούνται μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο ενώ οι ουρές στα Apple Stores κράτησαν για εβδομάδες.

    Η πρώτη παρουσίαση Apple Watch

    apple-watch-features-apps

    Αποτέλεσε την πιο αναμενόμενη συσκευή για το 2014. Το Apple Watch της Apple είναι η εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας προϊόντος από την εποχή που πέθανε ο Steve Jobs και αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Το πρώτο smartwatch της Apple αναμένεται για μέσα στο 2015 αλλά ακόμη δεν έχουμε την ακριβή ημερομηνία διάθεσης του. Η τιμή του βασικού μοντέλου θα ανέρχεται στα $349.

    Στο press event του Σεπτεμβρίου το Apple Watch ήταν ο μεγάλος σταρ και όχι άδικα. Σαν συσκευή κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με σιγουριά πόσο πετυχημένη θα είναι. Είναι ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα του Tim Cook που ο ίδιος πιστεύει θα κερδίσει.

    Το Apple Pay 

    Apple-Pay

    Όταν το Touch ID έκανε την εμφάνιση του στο iPhone 5S όλοι γνώριζαν πως στο μυαλό της Apple υπήρχαν οι mobile πληρωμές. Τον Σεπτέμβριο τελικά αυτό επαληθεύτηκε με την νέα υπηρεσία της Apple το Apple Pay.

    Σαν ιδέα και υλοποίηση είχε όλα τα στοιχεία της Apple. Απλό, ασφαλές, κατανοητό για τον χρήστη και που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή κάνει τα πρώτα βήματα του στην Αμερική έχοντας σαν υπηρεσία κλέψει τις εντυπώσεις.

    Πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ σύντομο διάστημα τις τράπεζες να πληρώνουν τους ανθρώπους για να χρησιμοποιήσουν το Apple Pay. Είναι ξεκάθαρο πως η υπηρεσία έχει κερδίσει.

    Η αποτυχία με τους U2 

    u2timcook-640x401

    Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Apple για φέτος ήταν η απόφαση της αυτοματοποιημένης λήψης του νέου άλμπουμ των U2 σε όλους του λογαριασμούς χρηστών του iTunes. Η κίνηση μέσω των τεράστιων αντιδράσεων που σημείωσε πως δεν αρέσει σε όλους τελικά η δωρεάν μουσική. Η καλύτερα για να το πούμε, δεν τους αρέσει η επιβολή σε κάτι τέτοιο. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η Apple αναγκάστηκε να εκδώσει οδηγό για την αφαίρεση του δίσκου δώρου των U2 από τους λογαριασμούς των χρηστών.

    Retina iMac

    iMac-Retina-5k-display

    Ο νέος 5K Retina iMac μαγεύει με την πρώτη ματιά και σχεδόν μας έχει κάνει να ξεχάσουμε πως η Apple για ακόμη μια χρονία αμέλησε το Cinema Display της. Απλά ένα desktop κόσμημα που θα εντυπωσιάσει όσους το δουν και που απέδειξε πως η Apple ακόμη δίνει μεγάλο βάρος στο desktop hardware.

    Tim Cook: “Είμαι περήφανος που είμαι gay”

    tim-cook-apple-event-1174x782

    Σε ένα απίστευτο κείμενο από τον Tim Cook ο CEO της Apple δήλωσε πως “Είμαι περήφανος που είμαι gay, και θεωρών πως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα που μου έδωσε ο θεός”.

    Αυτή η δήλωση είναι πολύ δυνατή από μόνη της, πόσο μάλλον όταν έρχεται από τον CEO της ισχυρότερης εταιρείας ηλεκτρονικών στον κόσμο. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσα πολλές και ήταν τόσο υπέρ όσο και κατά. Τελικά όμως και μερικούς μήνες μετά ο Tim Cook κέρδισε πολλά περισσότερα από ότι έχασε με αυτή του την δήλωση.

    Η Apple στηρίζει την διαφορετικότητα σε όλες τις εκφράσεις της και θα συνεχίσει να το κάνει.

    Περίεργες απορρίψεις στο App Store 

    ios8-iphone6-640x426

    Δυστυχώς η Apple κλείνει την χρονιά έχοντας δημιουργήσει μια σημαντική δυσαρέσκεια στους προγραμματιστές της. Αυτό έχει να κάνει με την απόρριψη εφαρμογών τρίτων που είχαν να κάνουν με τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 8.

    To χειρότερο ήταν πως από την μια κάποιες τέτοιες εφαρμογές γινόντουσαν promoting από την ίδια την Apple την στιγμή που οι προγραμματιστές τους δεχόντουσαν email από την εταιρεία για να αφαιρέσουν χαρακτηριστικά για τα οποία η Apple τις διαφήμιζε.

    Κάποια τεράστια ασυνεννοησία της Apple στα εσωτερικά review φαίνεται να υπάρχει και κάποιες ομάδες της εταιρείας απέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο πως δεν συνεργάζονται καθόλου αρμονικά.

    Το τελευταίο που θέλει η Apple είναι ενοχλημένους και τσατισμένους προγραμματιστές μπαίνοντας στο 2015.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles