13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Μνήμη (RAM) στο OS X Mavericks, τι πρέπει να γνωρίζετε

    Στιγμιότυπο 2014-03-14, 2.18.45 π.μ.

    Η μνήμη του συστήματος ευρύτερα γνωστή σαν RAM (Random Access Memory), είναι καθοριστικό στοιχείο για εύρυθμη λειτουργία του Mac. Είναι σε μορφή flash module, χωρίς κινούμενα μέρη, ενώ με το startup του μηχανήματος και για άμεση πρόσβαση φορτώνονται σε αυτήν διάφορα υποστηρικτικά processes του συστήματος. Στη συνέχεια δε και πάλι για άμεση πρόσβαση, φορτώνονται σε αυτήν οι εφαρμογές και τα αρχεία τους που ανοίγονται.

    Είναι όμως προφανές, ότι όσο περισσότερα processes και ιδιαίτερα εφαρμογές / ογκώδη αρχεία φορτώνονται, τόσο περισσότερη μνήμη αναλώνεται / απαιτείται. Πάντως, η εμπειρία έχει δείξει ότι για να τρέξει αξιοπρεπώς το Mavericks απαιτείται κατ’ ελάχιστο RAM 4GB.

    1. Interface του Activity Monitor

    Έχει απλοποιηθεί, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει κανείς μια γλαφυρή πληροφόρηση για την δραστηριότητα της μνήμης στο σύστημα, ιδιαίτερα με το MEMORY PRESSURE στο κέντρο του πίνακα.

    ➠ Επεξηγήσεις των παραμέτρων :

    • Physical Memory: Είναι η συνολική φυσική μνήμη (RΑΜ) του συστήματος που κυμαίνεται μεταξύ 4 – 16 GB.

    • Memory Used: Είναι η τρέχουσα μνήμη σε χρήση όχι απαραίτητα από εφαρμογές σε χρήση αλλά από οτιδήποτε ενεργό.

    • Virtual Memory: Είναι η μνήμη που έχουν ζητήσει εφαρμογές που τρέχουν, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη του όγκου μνήμης που πραγματικά χρησιμοποιείται.

    • Swap Used: Σημαίνει ότι μεταφέρονται data από την RAM στον δίσκο και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα όταν η τιμή είναι μικρότερη των 100 MB ενώ ίσως να μην είναι ποτέ 0, όμως μια υψηλή τιμή αποτελεί ένδειξη προβλήματος στην μνήμη.

    • App Memory: Είναι ο όγκος μνήμης που χρησιμοποιούν ενεργές εφαρμογές.

    • File Cache: Είναι μνήμη που εκχωρήθηκε σε εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα και φυλάσσεται πλέον στην RAM. Για παράδειγμα όταν κλείσετε το Safari, η μνήμη που χρησιμοποιούσε μαρκάρεται σαν File Cache και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια άλλη εφαρμογή. Όταν όμως στη συνέχεια δεν ανοίξετε μια άλλη εφαρμογή που θα επιγράψει αυτή την μνήμη αλλά ανοίξετε το Safari τότε θα ανοίξει πιο γρήγορα αφού υφίσταται ακόμη το file cache του.

    • Wired Memory: Πρόκειται για μνήμη μπου δεν μπορεί να μετακινηθεί στον δίσκο, παραμένει στην RAM ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες εφαρμογές.

    • Compressed: Είναι το νέο χαρακτηριστικό στο OS X Mavericks, η συμπίεση δηλαδή της ανενεργής (inactive) μνήμης, που περιγράφεται πιο κάτω.

    • MEMORY PRESSURE:

    Όταν το γράφημα είναι πράσινο δεν υπάρχει θέμα με την μνήμη, ανεξάρτητα από τις τιμές των παραμέτρων, ακόμη κι όταν το Memory Used καλύπτει το σύνολο της μνήμης.

     Πορτοκαλί ή κίτρινες μπάρες υποδεικνύουν ότι η μνήμη είναι σε οριακό σημείο.
     Κόκκινες μπάρες υποδεικνύουν ότι η μνήμη έχει εξαντληθεί.


    (screen shot credit switching2mac)

    Εδώ έχει κανείς δύο επιλογές :

    – Απελευθέρωση μνήμης, κλείνοντας εφαρμογές.
     Αναβάθμιση της RAM στο πλαίσιο του “όσο περισσότερη RAM τόσο το καλύτερο”.

    2. Συμπίεση της ανενεργής (inactive) μνήμης

    Το πεδίο Compressed του προηγούμενου screen shot λοιπόν, αφορά στην συμπίεση της ανενεργής (inactive) μνήμης, κύριου πρόξενου καθυστερήσεων στο μηχάνημα.

    Όμως η τεχνολογία για συμπίεση της μνήμης (Compressed Memory) επιτρέπει στο Mac να διαχειρίζεται την μνήμη πιο αποτελεσματικά. Όταν δηλαδή το Mac πλησιάζει στην μέγιστη χωρητικότητα μνήμης, το OS X συμπιέζει αυτόματα data από ανενεργές (inactive) εφαρμογές, κάνοντας διαθέσιμη περισσότερη μνήμη, ενώ αποσυμπιέζει data όποτε χρειαστεί.

    Αφού δε η συμπίεση-αποσυμπίεση γίνεται σχεδόν στιγμιαία, το Mac δεν χάνει πλέον χρόνο μεταφέροντας διαρκώς data μπρος-πίσω μεταξύ μνήμης και δίσκου είναι πλέον σε θέση να κάνει περισσότερα σε μικρότερο χρόνο.

    Πάντως η τεχνολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν καλή είδηση για μηχανήματα με μη αναβαθμιζόμενη RAM, όπως τα MacBook Air και Pro.


    (screen shot credit Apple)

     Σχολιασμός στο φόρουμ

    Πηγή:Macnotes.gr

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles