22.8 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η Apple “παίζει δίκαια” αλλά στην Spotify δεν τους αρέσουν οι κανόνες του παιχνιδιού

    Η Spotify χθες ανέβασε ένα νέο website με την ονομασία It’s Time to Play Fair, όπου εκεί παρουσιάζει κάποιες αποδείξεις για το πως η Apple δεν αντιμετωπίζει σωστά τις εταιρείες όπως την ίδια.

    Αν του δώσετε χρόνο και διαβάσετε όλα αυτά που παραθέτει η εταιρεία στο εν λόγω site θα αντιληφθείτε πως ουσιαστικά έχουμε μια απόπειρα αλλά Steve Jobs ως προς την αλλοίωση της πραγματικότητας.

    Γιατί το λέμε αυτό; Ας δούμε τις αποδείξεις αυτές που αναφέρει η εταιρεία και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια αντικειμενική απάντηση.

    1. Η Apple χρεώνει έναν φόρο που δεν δίκαιος 

    Η Apple χρεώνει ένα 30% τους δημιουργούς για την χρήση in-app αγορών που έχουν να κάνουν με ψηφιακό περιεχόμενο. Την ίδια στιγμή δεν χρεώνει τίποτα για παράδειγμα την Amazon για τις εκατομμύρια πωλήσεις που έχει μέσω της Amazon iPhone εφαρμογής για φυσικά προϊόντα. Ουσιαστικά λοιπόν η Apple λαμβάνει μια προμήθεια επί των πωλήσεων που πολλές άλλες επίσης εφαρμογές την πληρώνουν. Αν η Spotify δεν θέλει να δίνει αυτό το πόσο δεν χρειάζεται να προσφέρει in-app αγορές για αναβάθμιση μέσω της εφαρμογής της σε premium λογαριασμούς. Πολλές άλλες εταιρείες λανσάρουν τις εφαρμογές τους με μια φόρμα εισόδου και οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πως να κάνουν εγγραφή. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Spotify θέλει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πλατφόρμα της Apple χωρίς να πληρώνει το παραμικρό.

    2. Η Apple δεν μας επιτρέπει να κοινοποιούμε Spotify Προσφορές που ξέρουμε πως θα αγαπούσατε

    Η Spotify σίγουρα μπορεί να προσφέρει promotion χρησιμοποιώντας το σύστημα in-app αγορών αλλά δεν μπορούν να ανακατευθύνουν τους καταναλωτές στο δικό τους site για να ολοκληρώσουν τις πληρωμές. Θέλει η Spotify να προσφέρει μια δωρεάν συνδρομή premium στο iOS; Μπορούν να το κάνουν και μάλιστα πολύ εύκολα. Το πρόβλημα που έχουν είναι πως δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν in-app αγορές γιατί δεν μπορούν να δώσουν την προμήθεια του 30% σε αυτή την περίπτωση στην Apple. Αυτό όμως δεν είναι θέμα της Apple.

    3. H Apple δεν σας επιτρέπει να κάνετε εύκολη αναβάθμιση στο Spotify Premium

    Το να κάνει κάποιος αναβάθμιση premium σε μια συνδρομή στο iOS δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερο. Υπαρχει μια διαφορά μεταξύ της Spotify να μην θέλει να δώσει κάποια προμήθεια επί των αγορών και του να μη μπορεί ο καταναλωτής να αναβαθμίσει την συνδρομή του μέσω της εφαρμογής. Η Spotify λοιπόν λέει μισές αλήθειες με αυτή την δήλωση. Δεν θέλουν οι καταναλωτές να αναβαθμίσουν την συνδρομή τους μέσω in-app αγορών γιατί θέλουν να κρατήσουν όλο το κέρδος για αυτούς. Αυτό είναι δίκαιο αλλά δεν μπορεί η εταιρεία να περιμένει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

    Αν η Spotify είχε το περιθώριο να δώσει μια προμήθεια 30% στην Apple θα το έκανε. Αλλά δεν έχουν τέτοια περιθώρια.

    4. Η Apple ακυρώνει τις βελτιώσεις στην εφαρμογή μας

    Η Spotify μπορεί εύκολα να το πει αυτό και η Apple να μην προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο. Είναι εύκολο να ζωγραφίσει κάποιος την Apple ως το κακό γίγαντα που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον μικρό άνθρωπο. Σε ότι έχει να κάνει όμως με την μουσική η Spotify είναι μακριά από το να χαρακτηριστεί ως ένας μικρός άνθρωπος…….

    5. Η Apple δεν επιτρέπει την πρόσβαση του Spotify σε όλες τις συσκευές

    Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Η Apple TV με το tvOS έχει εμφανιστεί στην αγορά το 2015 και ακόμη δεν υπάρχει μια εφαρμογή της Spotify για το Apple TV παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές το ζητούν εδώ και χρόνια. Υπάρχει για παράδειγμα η Pandora εφαρμογή για το tvOS ενώ η ίδια η Apple πρόσφατα λανσάρισε την Apple Music εφαρμογή για το Fire TV. Η Spotify δεν αναφέρει στην αντίπερα όχθη πως το AirPlay 2 είναι διαθέσιμο στο HomePod. Επίσης δεν αναφέρουν τον λόγο γιατί έχουν πραγματικά θάψει την AirPlay υποστήριξη κάτω από το Spotify Connect μενού.

    Έχει προσπαθήσει η Spotify να λανσάρει μια έκδοση της Apple Watch εφαρμογής που να κάνει συγχρονισμό σε playlists; Η Apple επιτρέπει στην εφαρμογή Overcast να συγχρονίζει podcasts. Τα εργαλεία λοιπόν είναι διαθέσιμα για την Spotify να δημιουργήσει μια Apple Watch εφαρμογή με τα σωστά χαρακτηριστικά αλλά δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και μήνες…..

    Συμπέρασμα

    Αυτό που μένει ως αίσθηση διαβάζοντας αυτό το νέο web site είναι πως η Spotify προσπαθεί να κερδίσει από όλα αυτά που προσφέρουν οι πλατφόρμες της Apple χωρίς να πληρώσει την Apple τίποτα. Αντί λοιπόν να ονομάσει το site αυτό “Its Time to Play Fair” – “Είναι ώρα να παίξουμε δίκαια” ας το ονόμαζε “Δεν έχουμε τα περιθώρια για να χρησιμοποιήσουμε in-app αγορές στις εφαρμογές μας και είμαστε λυπημένοι για αυτό”

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles