13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η Apple δεν θα αναφέρει τις πωλήσεις των iPhones πλέον | Τι σημαίνει αυτό τελικά και τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση

    Η μετοχή της Apple δεν τα πάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα. Αυτό που ενισχύει την νευρικότητα στις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών ήταν και η ανακοίνωση της Apple ότι από το επόμενο οικονομικό τρίμηνο σταματάει να δίνει στην δημοσιότητα αναλυτικά τις πωλήσεις των iPhone, iPad και Mac.

    Πολλοί λοιπόν ξεκίνησαν άμεσα να θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Apple σημαίνει πως η εταιρεία έχει κάτι να κρύψει. Δεν πρόκειται λοιπόν να δίνει αριθμούς πωλήσεων των iPhones γιατί περιμένει πως αυτές θα ξεκινήσουν να έχουν μια πτωτική πορεία. Για πολλούς το iPhone έφτασε στο μέγιστο των πωλήσεων και πλέον θα ξεκινήσει να πέφτει.

    Πριν η παραπάνω διαπίστωση περάσει ως άποψη των πολέμιων της εταιρείας να αναφέρουμε πως υπάρχει μια βάση για αυτή. Υπάρχουν οικονομικά τρίμηνα όπου οι πωλήσεις των iPhones όντως έπεσαν σε ετήσια συγκριτική βάση. Για την ακρίβεια οι πωλήσεις αυτές είναι επίπεδες για κάποια χρόνια τώρα. Αν δείτε το γράφημα των πωλήσεων από το λανσάρισμα του iPhone μέχρι και σήμερα αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ένα αργό ξεκίνημα και μετά μια μεγάλη δυναμική ανάπτυξη για αρκετά χρόνια που την ακολούθησε μια ισορροπία. Αυτό είναι το κλασσικό S διάγραμμα για ένα προϊόν.

    Αυτό είναι το διάγραμμα της Statista:

    Θεωρούμε μάλλον απίθανο το γεγονός η Apple να περιμένει μείωση των πωλήσεων των iPhones σε σταθερή και ετήσια βάση πέρα από κάποιες τυπικές διακυμάνσεις που αναμένονται. Αυτό που λογικά θα ισχύσει είναι πως θα έχουμε μια ισορροπία σε αυτές με μικρές διακυμάνσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα – η αγορά όμως μπορεί όμως να τιμωρήσει την Apple για αυτό και η εταιρεία το γνωρίζει και έτσι δεν θέλει να επηρεάσει αυτό το γεγονός την μετοχή της.

    Δεν θα πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στην απόφαση αυτή της Apple και να θεωρούμε πως κάτι πολύ άσχημο έρχεται για την εταιρεία για τρεις κυρίους λόγους.

    Μια ισορροπία στις πωλήσεις δεν είναι ένα πρόβλημα του iPhone. Στην πραγματικότητα και στην τωρινή κατάσταση η μικρές διακυμάνσεις είναι κάτι πολύ καλό. Το γεγονός ότι η Apple είχε μια ανάπτυξη του 0.5% στις πωλήσεις λοιπόν είναι κάτι πολύ θετικό αν αναλογιστεί κανείς πως η παγκόσμια αγορά των smartphones σημείωσε μια πτώση συνολικά της τάξης του 6%.

    Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τις περισσότερες εταιρείες οι πωλήσεις καθεαυτές για ένα συγκεκριμένο προϊόν δεν έχουν τόσο σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι τα συνολικά έσοδα και τα περιθώρια κέρδους. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που καθορίζουν το συνολικό κέρδος που έκανε μια εταιρεία. Αυτό το ποσό μπορεί να προέλθει από πωλήσεις πολλών προϊόντων με μικρό περιθώριο κέρδους ή από πωλήσεις λιγότερων προϊόντων αλλά με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

    Εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να πει ότι όσο λιγότερους καταναλωτές έχεις, τόσο πιο ευάλωτη είναι μια εταιρεία για να τους χάσει από τους ανταγωνιστές της. Στην περίπτωση της Apple όμως έχουμε μια τεράστια βάση πελατών με τους περισσότερους από αυτούς να είναι πιστοί στην εταιρεία και κλειδωμένοι στο οικοσύστημα των συσκευών της.

    Αυτό που θα ήταν πιο σωστό να πει κάποιος είναι πως αυτή την εποχή η Apple εξαρτάται από τις υπηρεσίες της και τα κέρδη που φέρνουν στην εταιρεία περισσότερο από ποτέ. Το iPhone λοιπόν είναι η πόρτα εισόδου για αυτές τις υπηρεσίες. Αν οι πωλήσεις του iPhone μειωθούν κάποιος μπορεί να πει ότι θα μειωθούν και οι πωλήσεις των υπηρεσιών της Apple.

    Αν όμως η Apple την ίδια στιγμή φέρνει καταναλωτές από υψηλά στρώματα που δίνουν λεφτά για ακριβές συσκευές τότε μπορεί να έχουμε μια ισορροπία μιας και οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να πληρώσουν για premium υπηρεσίες της εταιρείας.

    Ένας τρίτος λόγος τέλος που κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Apple είναι οι αναπτυσσόμενες αγορές. Η Apple μπορεί να είχε σκαμπανεβάσματα στην Κίνα αλλά πάρα αυτά έχει πολλά κέρδη από την όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας αυτής.

    Από την Statista:

    Για την Apple η αγορά της Κίνας είναι το ίδιο σημαντική με την αντίστοιχη της Ευρώπης. Η Κίνα επίσης είναι ένας λόγος που η μετοχή της Apple ανέβηκε σταθερά τα προηγούμενα χρόνια.

    Αυτό που έγινε στην Κίνα θα γίνει και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές με καλύτερο παράδειγμα αυτό της Ινδίας. Η Ινδία έχει πληθυσμό 1.35 δις ανθρώπων. Οι πωλήσεις της Apple εκεί είναι μικροσκοπικές αυτή την στιγμή εξαιτίας του μέσου μισθού που μεταφρασμένος σε δολάρια είναι μικρός εξίσου. Για παράδειγμα το 2016 ο μέσος μισθός ετήσιος ενός ανθρώπου στην Ινδία ήταν περί τα $1670. Ζητώντας από κάποιον λοιπόν να αγοράσει ένα iPhone XR για Rs 76,000 ($1,041) είναι σαν να ζητάς από έναν μέσο Αμερικάνο να πληρώσει για μια iPhone συσκευή $35,000.

    Δείτε όμως την εξέλιξη του μέσου μισθού της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια:

    To ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ινδία και μάλιστα με τον ίδιο ρυθμό.

    Εν κατακλείδι λοιπόν η Apple δεν θέλει να δίνει πλέον τις αναλυτικές πωλήσεις του iPhone γιατί αυτές μάλλον θα παραμείνουν σε ισορροπία και στάσιμες για κάποιο χρονικό διάστημα με μικρές όπως είπαμε διακυμάνσεις. Η Apple όμως πάντα κοιτάει με προοπτική το μέλλον.

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίζει να πιέζει για αύξηση των μέσων όρων πώλησης των προϊόντων της, να μεγαλώσει των αριθμό των προϊόντων που πουλάει στις αγορές που είναι και ειδικά για προϊόντα όπως τα AirPods. Στο βάθος χρόνου θα κερδίσει από την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων αγορών κάτι που θα έχει και άμεση επίπτωση σε αύξηση πωλήσεων των συσκευών της.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles