19.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η επιστήμη εξηγεί γιατί μπλέκονται τα ακουστικά

    kalwdia1

    Συμβαίνει σε όλους, πάντα και παντού. Οι συσκευές που έχουν ακουστικά και άρα εκείνο το λεπτό καλώδιο που τα συνδέει με αυτές, συχνά προκαλούν εκνευρισμό στους κατόχους τους καθώς μπλέκονται διαρκώς: θέλετε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να ακούσετε μουσική και όταν τα βγάζετε από τη τσέπη ή τη τσάντα σας αυτά έχουν γίνει κουβάρι. Φαίνεται, δηλαδή σαν να έχουν συνωμοτήσει εναντίον σας.

    Ο γόρδιος δεσμός των καλωδίων δημιουργείται, περιέργως, ακόμα και αν τα διπλώσετε προσεκτικά. Εκτός φυσικά, και τα έχετε τοποθετήσει σε ειδική πλαστική μεμβράνη – κάτι που σχεδόν κανείς δεν κάνει.

    Το Business Insider δημοσιεύει μια μελέτη που τιτλοφορείται «Spontaneous knotting of an agitated string» από τους Dorian M. Raymer και Douglas E. Smith από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το τμήμα Φυσικής. Οι καθηγητές θέλησαν να εξετάσουν το συγκεκριμένο ενοχλητικό… φαινόμενο και κατέληξαν στο ότι όταν το καλώδιο είναι μικρότερο από 46 εκατοστά πιθανότατα ποτέ να μη μπερδευτεί. Αλλά όταν είναι παραπάνω από τα 46 εκατοστά, η πιθανότητα να δημιουργηθούν κόμποι είναι μεγαλύτερη.

    Η επιστημονική ομάδα, κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από μαθηματικές «φόρμες», τύπους και διαγράμματα

    Στο θέμα επενέβη και ένας άλλος καθηγητής, ο Robert Matthews από το πανεπιστήμιο Aston της Βρετανίας. Ο εν λόγω φυσικός ανέπτυξε έναν τρόπο που εξασφαλίζει το τέλος των κόμπων: δέστε τα μαζί! Ο Matthews προτείνει ότι αν ενωθούν τα δυο ακουστικά μαζί και να τα προσαρμόσετε κοντά στο βύσμα του ήχου. Ισχυρίζεται ότι αυτό θα μειώσει το μπλέξιμο τουλάχιστον δέκα φορές.

    Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται τα διαγράμματα και οι μαθηματικές φόρμες των δυο επιστημονικών ομάδων:

    kalwdia2

     

    kalwdia3

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Πηγή:Newsbeast.gr

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles