20.9 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Η εξάρτηση μας στο iPhone μας έχει κάνει όλους Cyborg

    p027b1pn

    Η εξάρτηση μας από συσκευές όπως το iPhone μας έχει μετατρέψει σε πολύ αργά Cyborg που όμως ο Elon Musk θέλει να μας κάνει πολύ γρηγορότερα με διεπαφές μηχανικής εγκεφάλου….

    Αν είστε οπαδός της Tesla και της Space X τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για τον ιδρυτή τους Elon Musk και τα πάντα φιλόδοξα σχέδια που κάνει. Μια μοναδική φιγούρα της Silicon Valley που μάλιστα είναι τόσο ιδιαίτερη που πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει και ως τον νέο Steve Jobs.

    Ένα άλλο επίσης ανάγνωσμα που αξίζει είναι το Wait But Why; του Tim Urban. O Urban εστιάζει στην επιστημονική ανθρωπιστική ιστορία του τι γίνεται, πως φτάσαμε ως εκεί και που πάμε με έναν μοναδικό τρόπο.

    Μάλιστα τα άρθρα του περιλαμβάνουν και μια σειρά από μοναδικά σκίτσα και γραφήματα έτσι ώστε και ο απλός αναγνώστης να μπορέσει να καταλάβει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σημάνει το τέλος ή την σωτηρία της ανθρωπότητας.

    rock-1

    Το τελευταίο άρθρο του Wait But Why ασχολείται με την νέα ιδέα του Elon Musk που ακούει στο όνομα Neuralink. Το Neuralink έχει ως στόχο την δημιουργία μηχανικών διεπαφών με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Ας δούμε τι λέει ο Musk για αυτό το νέο του εγχείρημα:

    “Έχουμε ήδη ένα ψηφιακό τριτογενές επίπεδο με την έννοια ότι έχουμε τους υπολογιστές, το τηλέφωνο και τις εφαρμογές. Μπορείς να κάνεις μια ερώτηση στη Google και να πάρεις άμεσα μια απάντηση. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όποιο βιβλίο θέλεις ή μουσική πάρα πολύ εύκολα. Με ένα αρχείο excel μπορείς πλέον να κάνεις απίστευτους υπολογισμούς. Αν είχε το Empire State κτίριο γεμάτο με ανθρώπους και ακόμη και αν αυτοί είχαν μια αριθμομηχανή ή ακόμη χειρότερα ένα χαρτί και ένα μολύβι ένα μόλις άτομο με ένα laptop θα μπορούσε με πολύ άνεση να κάνει τους υπολογισμούς όλων αυτών. Μπορείς να κάνει βίντεο chat με κάποιον στην άλλη άκρη της γης δωρεάν. Αυτό σε άλλες εποχές θα σου στοίχιζε την ζωή γιατί θα θεωρούνταν μαγεία. Μπορείς να κοινοποιήσεις διάφορα πράγματα μέσω των κοινωνικών δικτύων σε εκατομμύρια ανθρώπους ταυτόχρονα και δωρεάν.

    Αυτό που άνθρωποι νομίζω δεν εκτιμούν αυτή την στιγμή είναι πως ήδη είναι cyborg. Είμαστε ήδη διαφορετικά πλάσματα από ότι ήμασταν πριν 20 χρόνια ή 100 χρόνια. Είσαι ένα διαφορετικό πλάσμα και αυτό είναι γεγονός. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει αυτό όταν γίνονται έρευνες με ερωτήσεις του στιλ “για πόση ώρα μπορείς να αποχωριστείς το smartphone σου” – πλέον αν αφήσεις μια τέτοια συσκευή πίσω νιώθεις σαν να σου λείπει ένα μέλος του σώματος σου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν ενωθεί πλέον με τα smartphones, τα laptops και τις εφαρμογές.”

    Με βάση τα παραπάνω λοιπόν βλέπουμε πως τα iPhone και τα Android smartphones είναι ήδη μέρος του νευρωτικού συστήματος μας – απλά η διεπαφή τους σε αυτό το επίπεδο δεν είναι τόσο εύκολη και άμεση ακόμη – σε ότι έχει να κάνει πάντα απευθείας με μια διεπαφή σε μέρη του εγκεφάλου μας.

    Η παραπάνω άποψη του Musk εξηγεί την χαρά μας και το πως κινούμαστε προς νέες τεχνολογίες όπως αυτές των wearable συσκευών, ψηφιακών βοηθών και επαυξημένης πραγματικότητας.

    Όσο ευκολότερη γίνει η διεπαφή του εγκεφάλου μας με το Internet τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε πλέον να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.

    communication-speed-graph-1

    Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πει κάποιος πως είμαστε η πρώτη γενιά cyborg.

    “Είμαστε ήδη όντα με ψηφιακές υπερδυνάμεις. Αυτό που θα αλλάξει είναι η διεπαφή για τις μελλοντικές επικοινωνίες. Αυτή την στιγμή και στον ψηφιακό κόσμο είμαστε σαν πρωτόγονοι που απλά τρυπάμε το κρέας με μυτερά αντικείμενα και χρησιμοποιούμε απλές λέξεις για να συνεννοηθούμε. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα με μια σειρά νέων νευρωτικών διεπαφών που θα δημιουργηθούν αργά η γρήγορα.”

    Όλα τα παραπάνω σίγουρα αν κάποιος καθίσει και τα σκεφτεί με ησυχία μπορεί να του προκαλέσουν ακόμη και τρόμο. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσετε και προσφέρει τρόπους που μας κάνει να συνδεθούμε ακόμη πιο γρήγορα τόσο με την πληροφορία όσο και μεταξύ μας, ξαφνικά ανοίγονται μια σειρά από τρομακτικά σενάρια.

    Θα φτάσουμε στο σημείο να επικοινωνούμε χωρίς να μιλάμε με την ίδια άνεση; Θα ορίσουμε ένα επίπεδο τηλεπάθειας; Πως θα ορίζεται η γλώσσα στο μέλλον; Θα έχουμε μια παγκόσμια επικοινωνία που μπορεί να είναι συλλογική και σε όλα τα επίπεδα;

    To σίγουρο είναι πάντως πως δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας πλέον cyborg… όσο και αν για κάποιους αυτός ο όρος ακούγεται κάτι ξένο και τρομακτικό.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles