23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Δημοφιλείς εφαρμογές πιάστηκαν να στέλνουν κρυφά δεδομένα υγείας και άλλα στην Facebook, θα πρέπει η Apple να παρέμβει;

    Μια νέα έρευνα από την The Wall Street Journal σήμερα ρίχνει φως σε γκρίζες πρακτικές που χρησιμοποιούν γνωστές εφαρμογές τρίτων τόσο στο iOS όσο και στο Android και που στέλνουν πολύ προσωπικά δεδομένα του χρήστη στην Facebook. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που η εφαρμογή καταγραφή ένα νέο δεδομένο ακόμη και αν ο χρήστης δεν έχει κάνει log in στην Facebook εφαρμογή ή ακόμη και αν δεν είναι χρήστης της Facebook εφαρμογής η γενικότερα εγγεγραμμένος χρήστης στην Facebook.

    H WSJ αναφέρει ότι μοιραζόμαστε κάποιες από τις πιο προσωπικές μας λεπτομέρειες με εφαρμογές.

    “Εκατομμύρια smartphone χρήστες εξομολογούνται τα πιο προσωπικά μυστικά τους στις εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων το πότε δεν έχουν όρεξη για δουλειά ή την τιμή του σπιτιού που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλες εφαρμογές γνωρίζουν το βάρος των χρηστών, την πίεση της, τους κύκλους γονιμότητας ή τα αποτελέσματα τεστ εγκυμοσύνης.”

    Η έρευνα αποκάλυψε πως η Facebook αγοράζει αυτά τα προσωπικά δεδομένα από αυτές τις εφαρμογές και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πρόσβαση ακόμη και την στιγμή της καταγραφής. Το χειρότερο είναι πως αυτό γίνεται ακόμη και αν ο χρήστης δεν έχει καν λογαριασμό στην Facebook.

    “O γίγαντας των κοινωνικών δικτύων συλλέγει απίστευτα πολλές προσωπικές πληροφορίες από πάρα πολλές γνωστές εφαρμογές μόλις δευτερόλεπτα αφότου αυτές καταχωρηθούν ακόμη και αν ο χρήστης δεν έχει καμία σύνδεση με την Facebook.”

    H WSJ παρατηρεί πως οι γκρίζες πρακτικές της Facebook για τις καταγραφές αυτές έχουν παραμείνει κρυφές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η έρευνα αποκαλύπτει κάποιες πολύ ανησυχητικές λεπτομέρειες.

    “Είναι ήδη γνωστό πως πολλές smartphone εφαρμογές στέλνουν πληροφορίες στην Facebook σχετικά με το πότε οι χρήστες τις χρησιμοποιούν και κάποιες φορές το τι κάνουν με αυτές. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφτεί ήταν πως τουλάχιστον 11 δημοφιλής εφαρμογές, με δεκάδες εκατομμύρια λήψεις, επίσης κοινοποιούν ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών τους στην Facebook.”

    Το κενό που παρατηρείται είναι πως οι iOS και οι Android εφαρμογές δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν όλους τους συνεργάτες που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών σύμφωνα με τα όσα τους επιβάλει η Apple και η Google. Επίσης πολλές από αυτές και σύμφωνα με την έρευνα απέδειξαν πως δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος από το να τις εμποδίσεις από το να στέλνουν δεδομένα στην Facebook.

    Μερικά τέτοια παραδείγματα εφαρμογών είναι η Instant Heart Rate: HR Monitor καθώς και η εφαρμογή της Realtor.com.

    “Στα τεστ που κάναμε η πιο δημοφιλής εφαρμογή καταγραφής καρδιακών παλμών στο iOS στέλνει τα αποτελέσματα των καταγραφών στην Facebook την ίδια στιγμή που γίνετε μια καταγραφή.”

    Δείτε παρακάτω πως πραγματοποιούνται αυτές οι πρακτικές:

    Όσο αφορά τώρα την ίδια την Facebook η εταιρεία αναφέρει πως χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για παραμετροποιημένες διαφημίσεις ανά τον χρήστη καθώς και για έρευνες αγοράς μεταξύ άλλων.

    Η Apple ανέφερε στην WSJ ότι απαιτεί την έγκριση του χρήστη σε μια εφαρμογή για την συλλογή των δεδομένων του αλλά το θέμα είναι πως η έρευνα απέδειξε πως οι χρήστες δεν ξέρουν που πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles