20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γιατί η Nest πέρασε στα χέρια της Google και όχι της Apple

    Nest_Hal-640x362

    Το μεγάλο νέο της εβδομάδας μέχρι τώρα και αυτό που στην κυριολεξία ήρθε από το πουθενά ήταν η εξαγορά της Nest από την Google με ένα ποσό που ανέρχεται στα $3.2 δις.

    Πολλοί αναρωτήθηκαν και εύλογα μιας και οι σχέσεις της Apple με την Nest ήταν άριστες γιατί η Apple δεν έκανε μια τέτοια κίνηση πρώτη. Αυτή η απορία ενισχύεται περισσότερο αν αναλογιστεί κάποιος πως ιδρυτές της Nest είναι 2 πρώην σημαντικά πρόσωπα της Apple, o Tony Fadell που θεωρείτε ο πατέρας του iPod και ο Matt Rogers.

    H Nest μέχρι στιγμής έχει γνωρίσει απίστευτη επιτυχία μιας και συνδυάζει μοναδικό σχεδιασμό και διεπαφές χρήσης σε σημείο που τα προϊόντα της είναι σαν να βγήκανε μέσα από το Cupertino. Η εστίαση μάλιστα της εταιρείας στον οικιακό χώρο με τους έξυπνους θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού σίγουρα είναι μια περιοχή που αν όχι άμεσα στο απώτερο μέλλον θα ενδιαφέρει την Apple. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως και τα 2 αυτά προϊόντα έχουν καταπληκτικές εφαρμογές τόσο για το iPhone όσο και για το iPad.

    Γιατί η Apple λοιπόν δεν κινήθηκε πρώτη στην εξαγορά της; O βασικός λόγος ίσως είναι ένας και αυτός ακούει στο όνομα Jonathan Ive. O Ive φέρετε να είναι υπεύθυνος για την φυγή του Tony Fadell από την Apple όσο περίεργο και αν σας ακούγεται.

    Ive και Fadell δεν τα πήγαινε ποτέ καλά κάτω από την ίδια στέγη με τον πρώτο να φημολογείται πως ήταν η βασική αιτία της φυγής του δεύτερου από την Apple το 2008. Αυτό διαβάσαμε και στην πρόσφατη βιογραφία του Ive Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products του 

    Στο βιβλίο λοιπόν που προέρχεται από μια σοβαρή και σε βάθος  έρευνας της ζωής του Ive διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

    “O Tony την πάτησε….Του έδωσαν τον μισθό προκαταβολικά για πολλά χρόνια και μερικά ακόμη εκατομμύρια για να φύγει από την Apple. Ο βασικός λόγος για κάτι τέτοιο ήταν η διαμάχη του με τον Ive. O Tony είχε πάει πολλές φορές στον Steve Jobs για να παραπονεθεί για την συμπεριφορά του Ive αλλά ο Steve που υπεραγαπούσε τον Ive δεν άκουγε και δεν έκανε κάτι μέχρι που τάχθηκε στο πλευρό του Ive ζητώντας από τον Tony να αποχωρήσει από την εταιρεία.”

    apple_ID_studio-640x389

    Ο Ive επίσης μάλλον ήταν υπεύθυνος και για την φυγή του Jon Rubinstein, πρώην αφεντικού του στο τμήμα σχεδιασμού της Apple. Καλά το σκέφτεστε ο Ive ήταν όπως αναφέραμε παλαιότερα και η βασική αιτία φυγής του Scott Forstall μόνο που η τελευταία ήταν ποιο επεισοδιακή από τις άλλες και έκανε μεγαλύτερη αίσθηση.

    Ο Ive είναι πλέον ο υπεύθυνος σχεδιασμού και το δημιουργικό μυαλό πίσω τόσο από το hardware όσο και το software, μια θέση που κάποτε κατείχε ο Steve Jobs.

    Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός πως αν ήταν η βασική αιτία φυγής του Fadell από την Apple γιατί δεν θα συνηγορούσε ποτέ θετικά για την εξαγορά της Nest.

    Ο Fadell ποτέ δεν παραδέχτηκε κάτι δημοσίως για την σχέση του με τον Ive πέρα από το γεγονός ότι είχαν κάποιες δυσκολίες στην σχέση τους χωρίς όμως να δώσει κάποια άλλη πληροφορία.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles