20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Ασύρματη φόρτιση: οι μύθοι (και η κατάρριψή τους)

    Η ασύρματη φόρτιση πλέον είχε εισβάλει στην καθημερινότητα μας μιας και σχεδόν όλες οι νέες smartphone συσκευές την υποστηρίζουν. Από την πλευρά της η Apple την έχει υιοθετήσει από πέρυσι και έτσι φέτος τα συμβατά iPhones που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό είναι τα iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Plus και iPhone XR.

    Το λεγόμενο “Qi charging” έχει πάρει το όνομά του από το Τσι, την περίφημη φυσική/ζωτική ενέργεια στην κινέζικη φιλοσοφία και αποτελεί το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται ολόκληρη η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης –λειτουργώντας ασύρματα σε αποστάσεις έως και 4 εκατ.

    Πώς δουλεύει όμως η ασύρματη φόρτιση;

    Στην ουσία δημιουργώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, μέσω του οποίου μεταφέρει την απαιτούμενη ενέργεια. Τα μόνα που απαιτούνται είναι ένας φορτιστής και μία συμβατή συσκευή. Ο πρώτος είναι κατά βάση μία επιφάνεια με δυνατότητα φόρτισης συμβατών συσκευών που είτε έρχονται σε επαφή μαζί της, είτε τοποθετούνται εντός της απόστασης που αναφέραμε πιο πάνω.

    Αρκετός κόσμος όμως παρουσιάζεται αρκετά δύσπιστος απέναντι στην ασύρματη φόρτιση, με τη δυσπιστία του να πηγάζει κυρίως από την παραπληροφόρησή του. Το Qi charging, βλέπετε, πλαισιώνεται από μια σειρά «μύθων» που το ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα, αποθαρρύνοντας παράλληλα τον κόσμο από την υιοθέτησή του.

    Μύθοι και Αλήθειες

    Εκπέμπει ακτινοβολία

    Τα στάνταρ που χρησιμοποιούνται στην επαγωγική φόρτιση είναι τέτοια που τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλά και απέχουν κατά πολύ από το να χαρακτηριστούν επικίνδυνα. Εξίσου χαμηλή είναι και η ποσότητα της ενέργειας που μεταφέρεται –γι’ αυτό και η ασύρματη φόρτιση παίρνει πιο πολύ χρόνο. Πιστοποιημένοι φορτιστές και θήκες/συσκευές εξάλλου είναι κατάλληλα μονωμένοι οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Καταστρέφει τις μπαταρίες – Την αυτονομία τους

    Αν φροντίσετε να προμηθευτείτε έναν φορτιστή από κάποιον επώνυμο κατασκευαστή και όχι κάποια φθηνή λύση αμφιβόλου προελεύσεως, δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα. Ο μοναδικός εχθρός των μπαταριών ιόντων ή πολυμερών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα smartphones, είναι η υπερβολική θερμότητα. Αν λοιπόν ο φορτιστής και η θήκη ή το κάλυμμα που έχετε προμηθευτεί, έχει όντως ελεγχθεί επαρκώς και φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας και καλής λειτουργίας, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

    Καταστρέφει τις συσκευές

    Ισχύει ό,τι και για τις μπαταρίες. Οι συσκευές σας δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο αν φορτιστής και θήκη/κάλυμμα είναι από κάποιον επώνυμο κατασκευαστή. Επαναλαμβάνουμε πως αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε, είναι να μην υπερθερμαίνονται οι επιφάνειες: τότε μόνο θα βάλετε δύσκολα στη συσκευή σας –και δεν το θέλετε, αφού αν δεν γίνεται σωστά η απαγωγή θερμότητας, κίνδυνο καταστροφής διατρέχουν και η μπαταρία αλλά και η συσκευή.

    Είτε χρησιμοποιώντας έναν ασύρματο φορτιστή είτε έναν συμβατικό έχετε το νου σας στα παρακάτω:

    Μην φορτίζετε ποτέ το iPhone σας μέχρι το 100%

    Οι περισσότεροι κάνουν το εξής λάθος: αφήνουν το iPhone τους να φορτίζει όλο το βράδυ και μετά ξεκινάνε την επόμενη μέρα με 100% μπαταρία. Μεγάλο λάθος. Όταν φορτίζετε υπερβολικά το κινητό σας, καταστρέφετε τις δυνατότητες της μπαταρίας στο μέλλον. Είναι καλύτερο να το φορτίζετε για σύντομα διαστήματα κατά την διάρκεια της μέρας.

    Μην τελειώνετε την μπαταρία σας εντελώς

    Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουν την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στο 30 και το 80%. αυτό σημαίνει ότι όταν τις φορτίζουμε υπερβολικά και τις αδειάζουμε εντελώς, καταστρέφονται. Μην το αφήνετε να συμβεί πάνω από μια φορά το μήνα.

    Τι αναφέρει και η Apple

    Η μπαταρία ιόντων λιθίου της Apple χρησιμοποιεί ταχεία φόρτιση για να φτάσει στο 80% της χωρητικότητάς της και έπειτα μια πιο αργή, συνεχή φόρτιση. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει η φόρτιση στο 80% εξαρτάται από τις ρυθμίσεις σου και τη συσκευή που φορτίζεις. Όταν η θερμοκρασία μπαταρίας υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο, το λογισμικό ενδέχεται να εμποδίζει τη φόρτισή της πάνω από το 80%. Αυτή η συνδυαστική διαδικασία δεν σου επιτρέπει απλώς να φορτίζεις πιο γρήγορα τη συσκευή σου, αλλά επεκτείνει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

    Μπορείς να φορτίσεις την μπαταρία ιόντων λιθίου της Apple όποτε θέλεις. Δεν χρειάζεται να αποφορτιστεί 100% πριν την φορτίσεις ξανά. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου της Apple λειτουργούν με κύκλους φόρτισης. Ένας κύκλος φόρτισης ολοκληρώνεται όταν χρησιμοποιήσεις (αποφορτίσεις) μια ποσότητα ίση με το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας σου, αλλά όχι απαραίτητα από μία φόρτιση. Για παράδειγμα, ίσως χρησιμοποιήσεις το 75% της χωρητικότητας της μπαταρίας σου μέσα σε μια μέρα και την φορτίσεις πλήρως αργότερα το βράδυ. Αν την επόμενη μέρα χρησιμοποιήσεις 25% της μπαταρίας, θα έχεις αποφορτίσει συνολικά το 100% της μπαταρίας σου και οι δύο μέρες θα αθροίζονται σε έναν κύκλο φόρτισης. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος. Η χωρητικότητα όλων των τύπων μπαταρίας μειώνεται ύστερα από έναν αριθμό φορτίσεων. Με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η χωρητικότητα μειώνεται ελαφρώς με κάθε πλήρη κύκλο φόρτισης. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου της Apple έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τουλάχιστον το 80% της αρχικής χωρητικότητάς τους για έναν μεγάλο αριθμό κύκλων φόρτισης, ανάλογα με το προϊόν.

    Η συσκευή σου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών περιβάλλοντος. Το ιδανικό εύρος λειτουργίας της είναι μεταξύ 16° και 22° C. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εκθέτεις τη συσκευή σου σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος υψηλότερες από τους 35° C, για να μην προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα παρέχει στη συσκευή σου ενέργεια για λιγότερο χρόνο ανά φόρτιση. Η φόρτιση της συσκευής σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες βλάβες. Όταν η θερμοκρασία μπαταρίας υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο, το λογισμικό ενδέχεται να εμποδίζει τη φόρτισή της πάνω από το 80%. Ακόμα και η αποθήκευση της μπαταρίας σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου σε υπερβολικά κρύο περιβάλλον, ίσως παρατηρήσεις μια μείωση στη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Όταν η θερμοκρασία της μπαταρίας επιστρέψει στο φυσιολογικό εύρος λειτουργίας της, η απόδοσή της θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

    Όταν χρησιμοποιείς ορισμένους τύπους θηκών με τη συσκευή σου και τη φορτίζεις, μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία της και να επηρεαστεί η χωρητικότητα της μπαταρίας. Αν παρατηρήσεις ότι αυξάνεται η θερμοκρασία της συσκευής σου όταν τη φορτίζεις, αφαίρεσέ την από τη θήκη πριν τη φόρτιση. Για τα μοντέλα Apple Watch Edition, βεβαιώσου ότι το κάλυμμα της μαγνητικής θήκης φόρτισης είναι κλειστό.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles